02 / 05 / 2024

TANAP boru hattının temel atma töreni Kars'ta gerçekleşti!

TANAP boru hattının temel atma töreni Kars'ta gerçekleşti!

Hazar’dan çıkan Azeri doğalgazını Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP boru hattının temeli Kars’ta atıldı. Erdoğan, ‘Enerjinin İpek Yolu’ denilen hattın barış ve huzura katkı sağlayacağını söyledi



Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TANAP) temeli dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili katılımıyla Kars’ta atıldı.

“Enerjinin İpek Yolu” olarak adlandırılan 10 milyar dolarlık projede ilk gaz akışı 2018’te gerçekleşecek. Erdoğan, “Proje barış ve huzura katkı sağlayacak” dedi. TANAP’ın başka projelerin alternatifi olmadığını belirten Erdoğan, “Bu projeye alternatif de yoktur. Güzergâh ve hedefiyle ayrı bir öneme sahip. Avrupa ile Hazar bölgesi arasında güçlü bağ oluşturmuş olacağız” diye konuştu.


‘Aç kalmazsın’ esprisi

Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Komiser Yardımcısı’nın konuşmasının ilk bölümünde Türkçe konuşmasını gündeme getiren Erdoğan, “Bu Türkçe ile Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar aç kalmazsın” diye espri yaptı. 3 Cumhurbaşkanı ilk boruyu birlikte salondan butona basarak indirdi.

Azerbaycan’ın Şah Deniz 2 sahasından çıkarılacak gazı 1850 km’lik hat boyunca Türkiye’nin 20 ilinden geçirip Avrupa’ya ulaştırılacak tarihi TANAP’ın temeli dün Kars’ın Selim ilçesinde atıldı.

Gaz akışının 2018’te başlayacağını belirten Erdoğan, petrol ve doğalgaz projelerinin savaşlarla ve sömürülerle anıldığını, TANAP’ın ise barışla ve huzurla zikredileceğini belirtti. Tayyip Erdoğan, “Azerbaycan bu işin tedarikçisi, bizler ve Gürcistan tüketici ve transit durumundayız. Avrupa tüketici durumunda” diye konuştu.


‘Alternatif değil...’

Ekonomik kaynakların insanların hizmetinde olmazsa çatışmalara neden olacağını belirten Erdoğan, “Bu projeyi bölge halklarının hizmetine sunuyoruz” dedi. Türkiye’yi bölgenin enerji dağıtım merkezi yapmak istediklerini belirten Erdoğan, Irak ve Suriye’nin normale dönmesiyle Ceyhan’ın konumunun güçleneceğini dile getirdi.


Türkiye’nin gazda elini rahatlatacak

Projeyle Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınması amaçlanıyor. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğalgaz Koridoru’nu oluşturuyor.

16 milyar metreküplük Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak olan projenin hissedarlarını ise yüzde 58 ile SOCAR, yüzde 30 ile BOTAŞ ve yüzde 12 ile BP oluşturuyor. 1.3 milyon ton çelik boru kullanılacak olan hat 15 bini aşkın kişiye istihdam sağlayacak. Yıllık kapasitesinin 2026’da 31 milyar metreküp olması planlanıyor.

Türkiye doğalgazın yüzde 98’ini ithal ettiğinden, TANAP’ın arz güvenliğinin çeşitlendirilmesi açısından önemli olduğu biliniyor. TANAP ile beraber 2018 itibarıyla Türkiye’ye 6 milyar metreküp, Avrupa’ya ise 10 milyar metreküp Azerbaycan gazı ulaştırılmış olacak. Doğalgaz ithalatımızdaki yüzde 9 olan Azerbaycan’ın payı da TANAP’la birlikte yüzde 15’lere yükselecek.


Abdullah Karakuş-Milliyet


Geri Dön