28 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Çernobil'e hayır, Akkuyu'ya evet!

Taner Yıldız: Çernobil'e hayır, Akkuyu'ya evet!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çernobil felaketinin 25. yıldönümünü anımsatarak, 'Greenpeace'in 'Çernobil'e hayır' pankartına ben de katılıyorum. Bir ek yaparak, 'Çernobil'e hayır, Akkuyu'ya evet' pankartı açıyorum' dedi



ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün Demirören Enerji ve Botaş'ın  İsviçreli enerji firması EGL ile gerçekleştireceği işbirliğinin imza törenine katıldı. Burada nükleer enerjiyle ilgili soruları yanıtlayan Yıldız, nükleerin, güvenlik koşulları artırılarak sürdürülmesi gerektiğini belirterek, 'Greenpeace 'Çernobil'e hayır' diye pankart açtı. Bu pankarta katılıyorum. Ama doğrusu şu pankart olmalı: 'Çernobil'e hayır ama, Akkuyu'ya evet'. Güvenlik önlemleri yetersiz olan 40 yaşı aşan santrallara biz de karşıyız. Bunlardan dünyada 26 tane. Bunlar kapatılmalı' dedi. Yıldız, Rusya'ya Akkuyu için verilen 12.35 centlik fiyatın çok uygun olduğuna yönelik açıklamalarının anımsatılması üzerine de 'Domatesin, biberin dahi fiyatı 2035'e kadar sabitlenemez. Bu, fiyatın sabitlendiği bir proje. 2030 yılı fiyatı bugüne indirgeniyor ve 6.4 centlik fiyat oluşuyor' dedi.

En etkin enerji köprüsü Türkiye
BOTAŞ ile EGL arasındaki mutabakat zaptının imzalanmasının ardından konuşan BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel, Balkanlar ve Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacı için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Şenel, BOTAŞ'ın TAP projesine de ayrı bir önem verdiğini kaydetti. EGL CEO'su Hans Schulz da Türkiye'nin Hazar bölgesi ile Avrupa arasında en etkin enerji köprüsü olduğunu belirterek, 'Özellikle sıvı gaz konusunda birlikte hareket  edebileceğiz. Böylece, piyasada daha güçlü bir aktör haline geleceğiz' dedi.
DEMİRÖREN'E İSVİÇRELİ ORTAK
TÖRENDE Demirören Enerji ile İsviçreli EGL arasında, ardından da BOTAŞ ile EGL arasında ayrı ayrı işbirliği protokolleri imzalandı. EGL ve Demirören Enerji'nin, üretimin yanı sarı elektrik ve doğalgaz piyasasına ürün ve hizmet sunmak amacıyla işbirliği yaptığı belirtildi.  Bu kapsamda Milangaz yerine Demirören EGL Enerji isimli bir şirket kurulurken, şirketin genel müdürü Serhat Uludağ, 'Bu ortaklık bizi Türkiye enerji piyasasında mükemmel bir konuma taşıyacak' dedi.
Akşam


Geri Dön