Tapu devri için gerekli belgeler!
Tapu müdürlüğünde gerçekleştireceğiniz işlemlerden biri olan tapu devri için gerekli belgeler nelerdir? Detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...
Tapu devri için gerekli belgeler!
Tapu müdürlüğünde gerçekleşen herhangi bir alım-satım işleminde bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Peki "Tapu devri için gerekli belgeler" nelerdir, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.
Tapu devri için gerekli belgeler..
*Belediye Rayiç Bedeli Belgesi..
Alıcı veya satıcı tapu fotokopisi ile gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvurup "Belediye Rayiç Bedeli Belgesi"bi alabiliyor. Belediyede yetkili kişi, ada parsel numarası ve tapuya kayıtlı isim bilgilerine göre gayrimenkul bilgilerine ulaşır ve belediye rayiç bedelini gösteren belgeyi veriyor.
*Nüfus Cüzdanı..
Hem alıcının hem de satıcının yanlarında nüfus cüzdanının aslı ve birer fotokopisinin bulundurulması gerekiyor. Ayrıca satıcı için 1, alıcı için 2 fotoğraf isteniyor. Fotoğrafların daha önce kullanılmamış olup yırtık, üzerinde damga olmaması gerekiyor.
*Vergi Borcu Yoktur Yazısı..
Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınan belge olan "Vergi Borcu Yoktur Yazısı" geçmiş döneme ait borçların dökümanını gösteriyor. Alım-satım işlemi öncesinde mutlaka bakılması gereken Vergi Borcu Yoktur Yazısı'nda borcun olması halinde tapuya gitmeden 1 gün önce gayrimenkul sahibine bu durumun iletilmesi, pazarlıkla anlaşılan son fiyat ne ise bu fiyat üzerinden karşılıklı anlaşma sağlanıp, bu fiyat düşülerek son fiyat belirlenmesi gerekiyor.
*Tapu Aslı veya Fotokopisi..
Tapunun aslı veya fotokopisi önceden hazırlanarak, tapu müdürlüğünde yanlarında bulunması gereken belgeler arasında yer alıyor.
*DASK..
Gayrimenkulün konut veya işyeri olması durumunda DASK sigortası şartı aranıyor. DASK yapılmadan tapuda alım-satım işlemi yapılamıyor. DASK'ın olmaması halinde 1 gün öncesinde alıcı, satın alacağı gayrimenkulün deprem sigortasını herhangi bir sigorta acentesinden yaptırabiliyor.
*Vekaletname..
Tapu Sicil Müdürlüklerine alıcı ve satıcı birlikte gitmesi gerekiyor. Eğer tüm işlemler emlakçı veya tam yetkili kılınan kişi tarafından yapılacaksa önceden düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaletname verilmelidir.
Söz konusu belgeler şahıslar ve tüzel kimselerde farklılık gösterebiliyor. Tapu devri için gerekli belgeleri şahıslar ve tüzel kişiler olarak ayırmak gerekirse;
Şahıslarda..
1.Tapu Aslı veya Fotokopisi
2.Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği
3.4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta vs kimlikleri geçerli sayılmaz.
4.Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.
5.İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir
6.Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6 x 4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.
Tüzel Kişilerde..
1.Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi şirketlerin Ticaret Sicil Memurluğunca düzenlenmiş, taşınmaz mala ilişkin satışlarda yetkinin ve yetkililerin kimlik bilgilerinin açıkça yer aldığı yetki belgesi, ilgili sanayi ve ticaret odası müdürlüğünden tasdikli olarak alınır. işlemin yapıldığı yıla ait olmalıdır.
2.Şirket vergi levhası aslı ve örneği, son yönetim kurulu seçiminin bulunduğu sicil gazetesi örneği,
3.Şirket yetkilisinin imza sirküleri,
4.Şirket adına satışta bulunacak vekil ise düzenleme şeklinde yapılmış vekaletin aslı,
5.Söz konusu gayrimenkul’ün ilgili belediyeden alınmış harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com