Sektörel

İlk evini alacaklar dikkat!

Herkes ev sahibi olmak ister. Önce bir ev beğenirsiniz daha sonra onu alırsınız. Peki tapu sürecinde neler yapılması gerekiyor?

Dünyadaki herkes ev sahibi olmak ister ama bu istek Türk insanlarında biraz daha fazla. Herkes ev hayali kurar, aradığı evi bulur, bankadan konut kredisi çeker ya da toplu parası varsa onu vererek evi alır. Peki tapu sürecinde neler yapılması gerekiyor?

 

Hürriyet Gazetesi, Hangikredi.com tarafından hazırlanan tapu süreci yazısına yer verdi. İlk kez ev alanlar tapu sürecinde ne yapmalı?

 

Ev alanların bildiği ama ilk kez ev alacakların bu süreçte yabancı olduğu 2 konu var. Yapılacak işlemler tapu dairesine gitmeden önce yapılacak işlemler ve tapu dairesinde yapılacak işlemler olarak 2'ye ayrılıyor. Şimdi onları inleyelim...

 

1-) Tapu dairesine gitmeden önce yapılması gerekenler


Ev alanların yapması gereken ik işlem, konuta ait tapunun bir fotokopisini almak. Alınan bu fotokopiyle belediyeye giderek evin emlak vergisi borcu olup olmadığı öğrenilebilir. Ayrıca tapuyla konuta ait imar bilgilerini de öğrenerek tapudaki numara ile belediye imar müdürlüğündeki numaranın uyuşup uyuşmadığını da kontrol edilebilir. Bu işlem için yanınızda 3 belge götürmeniz gerekiyor. İşte o belgeler;

 

Gereken belger
1-) Tapu fotokopisi
2-) Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
3-) 2 adet vesikalık fotoğraf


 
2) Tapu dairesinde yapılacak işlemler


Tapu dairesinde işlemleri hızlı ve eksiksiz yapılması önemli bir konu. Bu süreç hem alıcıyı hem de satıcıyı ilgilendirir. Evi satan kişinin yanında tapun aslını, belediye rayiç belgesini, alım sırasında kredi kullanılmış ve ev ipotek altındaysa ipotek belgesini bulundurmalı. 

 

Tapu dairesine gidildiğinde öncelikle belgelerle başvuru yapılmalı. Bu yapılan başvuru "ön başvuru" olacaktır. Belgeler eğer eksiksizse başvuru onaylanır. Başvuru onaylandığında, cep telefonuna onay mesajı gelir ve bu mesajda randevu saati ve tarihi belirtilir. Randevuya gitmeden önce, ilgili bankaya tapu harcı yatırılmalı ve banka dekontu randevuya giderken yanınızda olmalı.

 

Randevu tarih ve saatinde alıcı ve satıcı aynı anda tapu dairesinde bulunarak akit odasında ilgili belgeleri imzalar. Tarafların imzasından sonra tapu müdürü de belgeyi imzalar ve satış işlemi gerçekleşmiş olur.