Emlak satın alma işlemleri!
Konut, arsa veya arazi gibi emlak satın almak istediğinizi düşünelim. Emlak satın alma işlemleri nasıl oluyor, süreç nasıl işliyor merak ediyorsanız yanıtı haberimizde bulabilirsiniz...
Emlak satın alma işlemleri!
Bir emlak almak aşamasında iseniz, tapu müdürlüğündeki alım-satım işlem sürecini bilmek ve uygulamak faydalı olacaktır. Sorunsuz ve kısa bir süre içinde emlak satın alma işlemleri nizi tamamlamak istiyorsanız, süreci haberimizin içerisinde inceleyebilirsiniz.
İlk olarak satın alacağınız emlak ile ilgili aklınızda soru işaretleri kalmaması adına, alacağınız gayrimenkulü bağlı bulunduğu belediyeden araştırmasını yapın. Adres bilgileri, malik bilgileri, eğer bir arazi ise sınır bilgilerinin kontrol edilmesi olası problemlere karşı bir önlem niteliği taşıyacaktır.
Tapu dairesinde emlak satın alma işlemleri için başvurmadan önce yapılması gerekenler sıralayacak olursak;
- Satın alacağınız gayrimenkulün tapu fotokopisini edinin. Elinizdeki tapu fotokopisiyle gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin emlak bölümünden emlak vergisi olup olmadığına bakın.
- Satın alacağınız gayrimenkul eğer bir arsa ise, yerin köşe kazıkları ile sınırlarının belirlenmesini isteyin.
- Gayrimenkulün imar bilgilerini edinin. binanın belediye imar müdürlüğünde bulunan onaylı projesindeki bağımsız bölüm numarası ile, tapu senedindeki numara uyuşuyor mu bakın.
- Gayrimenkul eğer bir bina ise iskanlı ve DASK'lı olup olmadığını araştırın.
- Tapu işlemleri için gerekli belgeleri edinin.
Satıcı için gerekli belgeler..
--Tapu aslı yada fotokopisi,
- Nüfus cüzdan fotokopisi veya Pasaportu ve Temsil Belgesi, üzerine adres, telefon yazılı ve imzalı olacak.
- 1 adet fotoğraf.
- Alıcı için için gerekli belgeler..
- Nüfus cüzdan fotokopisi, üzerine adres, telefon yazılı ve imzalı olarak;
- DASK
- 2 adet fotoğraf.
Adım adım emlak satın alma işlemleri..
- Eğer internet üzerinden online başvuru alınmadıysa, sıramatikten TC kimlik no su ile sıra numarası alınız.
- Sıra size geldiğinde ön başvuru odasına geçiniz.
- Ön başvurunuz evraklarınız eksiksiz olduğu takdirde kabul olduktan sonra size verilecek olan başvuru istem belgesini, işleminiz bitene kadar saklayınız.
- Başvuru istem belgesinin sağ üst köşesindeki başvuru no’ya dikkat ediniz. İşleminizin her aşamasını bu no ile takip edebilirsiniz.
- Gerekli incelemelerden sonra cep telefonunuza bilgi mesajı gelecektir.
- Size verilen başvuru istem belgesindeki numarayla, mesaj geldikten sonra ilgili banka şubesine gidip tapu harçlarını yatırıp, mesajda belirtilen randevu saatinden en az 15 dakika önce tapuda kimlik asılları ve tapu harç dekontları ile hazır bulunmalısınız.
- Tapu harç dekontlarını ilgili memura verdikten sonra randevu saatinde monitörlerden başvuru nosu ile imzaya çağrılacaksınız.
- Her koridorda monitör bulunmakta olup,monitörde size verilen başvuru nosu görülünce ve sesli olarak başvuru nosu anons edilince Akit Odası'na imzaya çağrılacaksınız.
- Akit Odasında memur haklarınızı ve işlemler ile ilgili hatırlatmalarda bulunduktan sonra tapu kayıtları imza edilir. Tapu belgesi memur tarafından hazırlanıp müdüre imza edildikten sonra tapu belgesi size verilir.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com