27 / 04 / 2024

Tapu harcı cezası zaman aşımı!

Tapu harcı cezası zaman aşımı!

Gayrimenkul alım – satımında ödenmesi gereken tapu harcı oranının, gayrimenkulun gerçek satış değerinden düşük gösterilmesi halinde cezai yaptırımlar kapınızı çalacaktır. Peki tapu harcı cezası zaman aşımı süresi ne kadar?




Tapuda gayrimenkul alım – satım bedelinin, gerçek satış değerinden düşük gösterilmemesi şart. Aksi durumda vergi kaçıranlar sınıfına girerek, ceza ödemeniz gerekiyor. Gayrimenkul alım -satımında ödenmesi gereken tapu harcı oranının, söz konusu gayrimenkulun gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanması gerekirken aynı zamanda bu gerçek satış bedelinin tapuya iletilmesi şart. Eğer satış bedeli ile tapuya bildirilen bedel arasında fark var ise, maruz kalınacak cezalar şunlar olacaktır; 


*Söz konusu farkın üç katı vergi cezası

*Farkın satış gününden itibaren faizi

*Eksik bildirimden doğan harç farkı, farkın 3 katı usulsüzlük cezası ve gecikme faizi 


Adım adım vergi cezası... 

Tapu harcı cezası zaman aşımı süresi beş yıl. Yani siz satış bedelini tapuda eksik göstermişseniz, beş yıl zarfında her an Maliye karşınıza çıkabilir. Ancak burada vurgulanması gereken bir nokta bulunuyor. O da; pişmanlık beyanı. Siz düşük beyanda bulundunuz ve cezadan kurtulmak istiyorsunuz diyelim. Bu durumda Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesine göre, pişmanlık beyanında bulunma hakkınız var. Pişmanlık beyanında bulunarak, gecikmiş tapu harcı ile tahakkuk eden pişmanlık zammı dilekçe ile haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödeyenler, gayrimenkulün tapu harcına esas olan değerini yükseltmiş olurlar. 


Eksik ödenen tutar, cezasıyla geri alınıyor... 

Gayrimenkulu alan kişi gerçek satış  değeri üzerinden emlak vergisini verir ve bir gün satarsa,  tapuya beyan olunan yüksek değer üzerinden satış gerçekleşeceği için harcı yüksek çıkar ve bu durumda sorunlara neden olur. Durumun tespiti halinde ise eksik ödenilen tutarın tahsil edileceğini ve yüzde 25 vergi ziyaı cezası ödeneceğini de unutmamak gerekir. 




Geri Dön