22 / 12 / 2024

Tapu harcı hesaplama 2015 örneği!

Tapu harcı hesaplama 2015 örneği!

Gayrimenkullerin satış sürecinde, tapunun alıcıya devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Yapılan devir için belli oranlarda tapu harcı ödeniyor. İşte tapu harcı hesaplama 2015 örneği..



Tapu harcı hesaplama 2015 örneği!

Gayrimenkullerin satış sürecinde, tapunun alıcıya devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinde yapılacak tapu devri için randevu günü ve saatinde gerekli belgeler ile müracaat gerçekleşiyor.


Tapu devri için gerekli belgelerin tapu memuruna tesliminden sonra taraflardan ödeme yapması isteniyor. Bilindiği üzere, 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor.


Buna göre, tapu devir işlemleri için de tapu harcı ödeniyor. Tapu harcı alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Tapu harcı hesaplaması gerçek satış bedeli üzerinden yapılıyor.


Tapu harcı hesaplama oranı binde kaçtır? Tapu harcı hesaplama formülü nedir? Tapu harcı hesabı nasıl yapılır? 


Tapu harcı hesaplama örneği..

Tapu harcı oranı binde 20 olarak tespit ediliyor. Satış bedeli üzerinden bu oranın hesaplanması ile elde edilen tutar, hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor.


Örneğin, satış değeri 150 bin TL olan bir taşınmaz mal için ödenecek bedel, 3 bin TL olarak hesaplanıyor. Bu bedeli alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Buna göre toplamda 6 bin TL'lik tapu harcı ödenmesi gerekiyor.


Tapu harcı hesaplaması yapıldıktan sonra tespit edilen harç, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde bankalar gibi ilgili kuruluşlara da ödeme yapılabiliyor.



Tapu harcı cezası affı var mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön