Emlak Terimleri

Tapu harcı hesaplama örneği 2018!

Tapu dairesinde yapılan alım satım işlemleri için belli bir bedelin ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu harcı ne kadar ödenir? Tapu harcı hesaplama örneği 2018..

Tapu dairesinde yapılan alım satım işlemleri için belli bir bedelin ödenmesi gerekiyor. Bu harç bedeli kimi zaman alıcı ve satıcıların gözünde büyüyebiliyor. Öyle ki bazı alıcı ve satıcılar daha az harç ödemek için gerçek satış bedelinden daha az bedel beyan edebiliyor. 

 

Ancak tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 

 

Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.

 

Böyle bir ceza ile karşılaşmak istemeyen kimselerin gerçek satış değerini beyan etmeleri ve bu bedel üzerinden harç ödemeleri gerekiyor. 

 

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Ancak gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor. 

 

Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Böylece gerçek satış değeri üzerinden toplamda binde 40 oranında harç ödemesi yapılmış oluyor. 

 

Tapu harcı hesaplama örneği 2018

 

Satış bedeli: 400 bin TL
Tapu harcı oranı: Binde 20
Alıcının ödeyeceği harç: 8 bin TL 
Satıcının ödeyeceği harç: 8 bin TL
Toplam ödenmesi gereken harç: 16 bin TL

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com