Emlak Terimleri

Tapu harcını kim öder, alıcı mı öder?

Tapu alım satım işlemlerinde ortaya çıkan masrafın kim tarafından ödeneceği merak ediliyor. Kanunen tapu harcını kim öder, alıcı mı öder?Tapuda yapılan bu işlem için tapu harcı ödemesi yapılıyor

Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların alım satım işlemleri tapu dairelerinde gerçekleşiyor. Tapuda yapılan bu işlem için tapu harcı ödemesi yapılıyor. Tapu harcı ödenmeden devir işlemi de gerçekleşmiyor. Kimi zaman bu masrafı kimin ödeyeceği taraflar arasında anlaşmazlıklara neden olabiliyor.

Bu gibi durumlarda kanunda belirtilen ifade merak ediliyor. Peki, kanunen tapu harcını kim öder, alıcı mı öder? Tapu harcını her iki taraf da ödemekle yükümlü mü?

TAPU HARCI 2022 NE KADAR?

Tapu satış işlemi için binde 2*20 oranında harç tahsil ediliyor. Satış bedeli üzerinden toplamda binde 40 oranı hesaplanarak ödeme yapılıyor. 

Örneğin satış bedeli 300 bin TL olan bir gayrimenkul için ödenmesi gereken tapu masrafını hesaplayalım. 

300.000/1000
300*20
6000 TL*2
Toplamda 12 bin TL tapu harcı ödenmesi gerekecek.

TAPU HARCINI KİM ÖDER? ALICI MI ÖDER?

Tapu harcı yasal olarak hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı talep ediliyor. İki tarafın da ödeyeceği oran binde 20 olarak belirtiliyor. Verdiğimiz örnekten devam edecek olursak 300 bin TL'lik tapu satışı için alıcının 6 bin TL, satıcının da 6 bin TL ödemesi gerekiyor.

Ancak kimi zaman taraflar kendi aralarında anlaşma sağlayarak bu masrafın tamamını alıcı ödeyebiliyor. Bazı durumlarda bu bedel satış bedelinden de düşülebiliyor. Ancak esas olan tarafların anlaşma sağlamış olması. Bu hususta anlaşma sağlanamazsa her iki taraf da ayrı ayrı binde 20 oranında harç bedeli öder.

TAPU SATIŞI İÇİN GEREKEN BELGELER

Tapunun aslı veya fotokopisi
Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi (TC kimlik numarası görünmeli)
İlgili belediyeden alınmış gayrimenkulün emlak değerini yani rayiç bedeli belirten belge
Tapu işlemlerini başkası -örneğin gayrimenkul danışmanı- yapıyorsa vekaletname
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) belgesi

 

Tapu bağış harcı 2022 ne kadar?

Tapu döner sermaye harcı 2022 ne kadar?

Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır?