28 / 04 / 2024

Tapu iptali davasında yetkili mahkeme!

Tapu iptali davasında yetkili mahkeme!

Tapu iptali ve tescili davası tapuda ki yanlışlıkların ve varsa usulsüzlüklerin giderilmesi için açılıyor. Peki, tapu iptali ve tescili davası açabilmek için nereye başvuru yapılıyor? Tapu iptali davasında yetkili mahkeme neresi?



Tapu iptali davasında yetkili mahkeme!


Tapu sicilindeki teslinin düzeltimesi ve tapunun kanuna uygunsuzluğu durumlarında dava açılabiliyor. Tapu iptali ve tescili davasında tescilde kimin adı yazıyorsa dava ona yönlendiriliyor. Dava için başvuru yapan kişilerin konuya tamamen hakim olmaları avukatlarının işini kolaylaştırıyor. 


Ortada bir sebep olmaksızın yapılan,bir tescil (Kütüğe yazım) veya,tescilin tadili (Değişmesi) veya,terkini ile bir ayni haklan zedelenmesi şartların da tapunun iptali ve tescili davası açılabiliyor. Peki bu davanın açılması için davacıların nereye başvuru yapması gerekiyor?  Tapu iptali ve tescili davasında yetkili mahkeme neresi?


Tapu iptali davasında hangi mahkeme yetkilidir?

Tapu iptali ve tescili davasında yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Dava açmak isteyenlerin Asliye Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile başvuru yapması gerekiyor. Ancak, davanın gayrimenkul neredeyse orada ki yetkili Asliye Hukuk Mahkemsinde görülmesi gerekiyor.


Davanın gayrimenkulün olduğu yerde görülmesi ise dava sırasında taşınmaza keşif yapılması oluyor. Tapu sivil davasında taraf şahitleri dinleniyor,davaya konu olan tapunun olduğu yerde keşif yapılıyor,tapunun tapu kayıt sebepleri araştırılıyor ve yargıtayın kararı ile dava sonuçlanıyor. 


Tapu iptalinin şartları!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön