22 / 11 / 2024
fuzul

Muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!

Muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!

Muris muvazaası davası miras bırakanın ölümünden sonra açılabiliyor. Peki, muvazaa satış davasında hangi mahkeme yetkili? İşte, muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!




Muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!

Muvazaa; bir hukuki ilişkinin taraflarının üçüncü kişileri aldatmak amacı ile gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda anlaşmaya varmaları işlemi olarak karşımıza çıkıyor. 


Muris muvazaasında görünürdeki işlem tarafların gerçek iradelerini yansıtmadığı için, kural olarak herhangi bir sonuç doğurmuyor  Muvazaada görünüşteki işlemin geçersiz olması, tarafların gerçek niyetlerinin bu yönde olması olarak açıklanabiliyor.


Muvazaada genellikle görünen işlemin altına saklanan gerçekleştirmek istedikleri gizli sözleşme geçerli sayılıyor Fakat muvazaada, gizli işlemin geçerliliği şekle bağlıysa ve bu gizli işlem şekle uygun yapılmamışsa, görünürdeki işlemin yapılması sırasında kanunun düzenlediği şekilde işlem yapılması, gizli işlemdeki şekle aykırılığı ortadan kaldırmıyor. 


Bu durumda, görünürdeki işlem tarafların gerçek iradelerini yansıtmadığından için gizli işlem de şekle aykırılıktan dolayı geçersiz sayılıyor. Mirasta muvazaa işlemine murisin ölümünden sonra dava açılabiliyor. Peki, muvazaa satış davasında hangi mahkeme yetkili?


Muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 12. maddesine göre:

“Taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.”


Muvazaalı satış davası kime açılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön