28 / 04 / 2024

Muvazaalı satış davası kime açılır?

Muvazaalı satış davası kime açılır?

Muvazaalı satışlarda, tapu iptali ve tescili davası açılarak, mirasçıdan kaçırıldığı iddia olunan tapulu gayrimenkulün tapu kaydının iptali istenebiliyor. Peki, muvazaalı satış davası kime açılır?



Muvazaalı satış davası kime açılır?

Muvazaa, gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan işlem oluyor.  Muvazaa mutlak muvazaa ve nisbi muvazaa olmak üzere ikiye ayrılıyor;


Mutlak muvazaa, tarafların 3. kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan, aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir sözleşme yapmaları olarak karşımıza çıkıyor. 


Nisbi muvazaa ise tarafların gerçek iradelerine uygun olarak yaptıkları sözleşmeyi iradelerine uygun olmayan bir sözleşme ile gizlemeleri olarak tanımlanıyor. 


Muvazaalı satışlarda, tapu iptali ve tescili davası açılarak, mirasçıdan kaçırıldığı iddia olunan tapulu gayrimenkulün tapu kaydının iptali ve yeniden miras bırakan adına tescili istenebiliyor. Peki, muvazaalı satış davası kime açılır?


Bir kimsenin mirasçılarını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla gerçekte bağışlamak istediği tapulu gayrimenkulünü satış göstermesi nedeniyle hakkı çiğnenen tüm mirasçılar görünürde yapılan satış işlemine karşı tapu iptal tescil davası açma hakkına sahip oluyor. 


Muvazaalı satış tapu iptali dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön