01 / 01 / 2025

Reddi miras davası nerede açılır?

Reddi miras davası nerede açılır?

Reddi miras davası nerede açılır?: Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılabiliyor. Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor...




Reddi miras davası nerede açılır?


Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddetme hakkına sahiptirler. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılıyor. Terekenin borca batık olduğu sebebi varsa reddi miras davası açılabiliyor. Reddi miras davası nerede açılır? sorusunun cevabına geçmeden önce reddi miras sürelerine kısaca değinelim:


Reddi miras süresi nedir?


Miras, üç ay içinde reddedilebiliyor. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten itibaren işlemeye başlıyor.


Koruma önlemi olarak terekenin yazımı halinde reddi miras süresi, yasal ve atanmış mirasçılar için yazım işleminin sona erdiğinin sulh hakimi tarafından kendilerine bildirilmesiyle başlıyor.


Reddi miras davası nerede açılır?


Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılabiliyor. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılıyor ve reddeden mirasçı isterse de kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor. Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı da tüzükle düzenleniyor.



Miras paylaşımında problem!
Miras hukuku üst soy!
Miras payının devri nasıl yapılır?
Miras sözleşmesinin tenfizi!
Çocuk miras payları!
Mirastan mahrum bırakma sebepleri!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com

 



Geri Dön