30 / 04 / 2024

çocuk miras payları

çocuk miras payları

Reddi miras davası nerede açılır?: Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılabiliyor. Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor...

Mirastan mahrum bırakma sebepleri!

Mirastan çıkarma, miras bırakanın saklı paylı mirasçılarını mirastan kısmen veya tamamen mahrum bırakması için kullanılan bir yoldur. Mirastan mahrum bırakma sebepleri ve şekli haberimizde yer alıyor...

Çocuk miras payları!

Çocuk miras payları eşittir. Çocuklarla veya çocukların alt soyları ile birlikte geride kalan eşin miras payı, dörtte birdir. Ancak, çocuk sayısı beşten fazla ise, geride kalan eşin miras payı, çocuklarla eşit olur...

Çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır?

Miras meselelerinde, çocuk sahibi olmayan bireylerin mirasının kime kalacağı merak edilen konulardan biridir. Bu konu hakkında belirli düzenlemeler yapılmış olup hukuki olarak miras paylaşımı yapılır. Peki çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır, direkt eşine mi geçer? 

Baba ölürse miras anneye geçer mi?

Miras paylaşımı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle miras payları bilinmek isteniyor. İşte bu konudaki detaylar!

Veraset ilamı dilekçe örneği 2022!

Veraset ilamı diğer bir ifadeyle mirasçılık belgesi, mirasçıların mevcut miras üzerindeki haklarını ve miras paylarını gösteren resmi belge olarak biliniyor. Bu belgenin alınabilmesi için dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. İşte, Veraset ilamı dilekçe örneği 2022...

Veraset ilamı için gerekli belgeler nelerdir?

Veraset ilamı bir diğer ifadeyle mirasçılık belgesi, miras bırakanın mirasçılarının kim olduğunu ve kanuni miras paylarını gösteren belgedir. Bu belge için mirasçılardan birinin başvuru yapması gerekiyor. Peki, Veraset ilamı başvurusu için neler gerekli? İşte tüm merak edilenler..

Miras nasıl bölünür? Kimler mirasçı olabilir?

Mal varlığından pay alacak olanlar, vefat eden kişi sonrasında büyük anlaşmazlığa düşebiliyor. Vefat eden kişinin eşi kalmış ve bir çocuğu bulunuyor, aynı zamanda anne, babası da sağ ise mirasın 1/4 kısmını eş, 3/4 kısmını ise çocuk alabiliyor. 

Eş ve çocuklar mirası reddedebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Evimi emlakçı kanalıyla sattım. 35 bin TL alacağım kalmıştı. Emlakçı senet verdi ama tahsil etmeden öldü. Eş ve çocuk mirası reddetti. Geriye anne ve kardeş kaldı. Bugüne kadar da dava sonuçlandırılamadı. Böyle bir davada zamanaşımı var mı?' sorusunu yanıtladı.

Eşin vefatında miras nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun Tapu eşlerin adına ise birisi vefat ettiğinde ve çocuk da yoksa miras nasıl paylaştırılır?' sorusunu yanıtladı.

Hangi durumlarda reddi miras yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kız kardeşim iki çocuk sahibi ve eşinden boşandı. Kendisinin bayağı borcu var. Ters bir durumda borçları biz ağabeylerine kalır mı? Reddi miras yapmamız gerekli mi?' sorusunu yanıtladı.

Miras paylaşımı ne şekilde yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kadına babadan kalan miras çocuk yoksa kime kalır ve kalan miras eş ile ortak yapılır mı? Ortak yapılırsa kadın öldükten sonra miras paylaşımı ne şekilde olur?' sorusunu yanıtladı.

Hangi varlıkların mirasçıya geçiş garantisi yok?

Mirasçılar ölen kişinin malvarlığını paylaşır. Nakit olsun, hisse senedi vb. menkul kıymet olsun, bina, arsa, tarla gibi taşınmaz olsun, tümü mirasçılara payları oranında pay ediliyor. Peki hangi varlıkların mirasçıya geçiş garantisi yok?

Vefat eden kişinin mirası nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Vefat eden kişinin çocukları yoksa, miras eş ve kardeşlerine kalır diyorsunuz. Bu miras, veraset ilamındaki paylar oranındaki gibi midir?' sorusunu yanıtladı.

Mehmet Salih Tatlıcı’nın mirası paylaşılamadı!

Mehmet Salih Tatlıcı’nın 3 milyar dolarlık mirasının paylaşımı için açılan dava dün görüldü. Mirasçılar, Tatlı'nın mirasından istedikleri payları avukatlarıyla iletti.

Mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir?

Mirasta paylaşmanın tamamlanmasından sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumlu oluyor. Peki, mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir? İşte Medeni Kanun esasları..

çocuk miras payları Haberi

çocuk miras payları


Reddi miras davası nerede açılır?


Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddetme hakkına sahiptirler. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılıyor. Terekenin borca batık olduğu sebebi varsa reddi miras davası açılabiliyor. Reddi miras davası nerede açılır? sorusunun cevabına geçmeden önce reddi miras sürelerine kısaca değinelim:


Reddi miras süresi nedir?


Miras, üç ay içinde reddedilebiliyor. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten itibaren işlemeye başlıyor.


Koruma önlemi olarak terekenin yazımı halinde reddi miras süresi, yasal ve atanmış mirasçılar için yazım işleminin sona erdiğinin sulh hakimi tarafından kendilerine bildirilmesiyle başlıyor.


Reddi miras davası nerede açılır?


Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine...