29 / 04 / 2024

Miras konusunda merak edilenler! Babasının miras bırakmadığı çocuk ne yapmalıdır? 

Miras konusunda merak edilenler! Babasının miras bırakmadığı çocuk ne yapmalıdır? 

Miras konusunda yaşanan bazı durumlarda pek de rastlanması çok zor olan durumlar ile karşılaşmak mümkün olabilmekte. Buna göre, miras bırakan vasiyetname ile mirasçılarından birisine miras bırakmayabiliyorlar. peki, bu durumda miras alamayan mirasçı ne yapabilir?



Miras paylaşımı konusunda çok sayıda sorunun cevabı vatandaşlar tarafından aranıyor. Miras paylaşımı yapmak genellikle herkesin hayatında en az bir defa rastladığı bir durum olarak karşımıza çıkabiliyor. Yapılan bu paylaşım da aykırı bir şekilde yapıldığında haksızlığa uğradıklarını iddia eden mirasçılar bu haklarını geri almanın yollarını arıyorlar. Bunun miras hukukunda yeri bulunuyor ama kuralların bilinmesi ve ona göre hareket edilmesi de gerekiyor.

VASİYETNAME İLE MİRAS PAYLAŞTIRILABİLİR

Buna göre, kişinin mirası hayatını kaybettikten sonra mirasçıları arasında pay ediliyor. Ortada miras bırakanın bir vasiyetnamesi yoksa yasalar hangi mirasçıya ne kadar pay veriyorsa ona göre miras paylaşımı yapılıyor. Fakat araya vasiyetname girdiğinde ise işler değişebiliyor. Vasiyetname ile miras paylaşımı yapıldığında bazı haksızlıklar yaşanabiliyor. Miras bırakan adaletsiz bir paylaşım yapmış olabiliyor. Mirasçılardan birisi veya daha fazlası almaları gereken miras haklarından mahrum kalabiliyorlar.

Miras konusunda merak edilenler! Babasının miras bırakmadığı çocuk ne yapmalıdır? 

PEKİ MİRASTAN MAHRUM BIRAKILAN NE YAPILMALIDIR?

usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Vasiyetnamede kendisine miras bırakılmayan yasal mirasçının yapacağı ilk işlem vasiyetnamenin iptalini sağlamak için harekete geçmek olmalıdır. Bunun bazı koşulları vardır. Vasiyetnamenin geçerli olmayacağı durumlar yer almaktadır. Vasiyetname usulüne göre yapılmamışsa mahkeme kanalı ile bunu iptal ettirmek mümkündür. Bu konuda hukuki destek alınması gerekmektedir.

Anne veya baba mirasında çocuklarından birisine yer vermemişseler şayet vasiyetname geçerli olsa bile o çocuk hakkının bir kısmını vasiyetname iptal olmadan da alabilirler. Bu durumda saklı pay üzerinden çocuk miras hakkını isteyecektir. Anne veya baba mirasının yarısı çocukların saklı paylarıdır. Bu saklı paydan kişiyi miras bırakan bile mahrum bırakamaz.

Öte yandan , kendisine pay verilmeyen çocukta mahkeme yoluna başvurarak en azından saklı payını alabilir. Böyle bir durumda yer alan saklı pay hesaplanır ve onun kadar miras da çocuğa iade edilmiş olur.  Ayrıca, 10 evi ve 5 çocuğu olan bir kişi miras paylaşımın her bir çocuğu 1 ev düşer ve buda saklı paydır. Eğer kalan 5 ev için herhangi bir tasarrufta bulunulmamış ise  onlar da çocuklar arasında paylaştırılır. Fakat, miras bırakan o kalan 5 evi istediği kişiye de miras olarak bırakabilir.

Miras paylaşımında nelere dikkat edilmeli! Mirastan mal kaçırma nasıl ispat edilir?

Miras paylaşımında paylar nasıl bölünecek? Miras alacakların işi kolaylaşacak...

Hisseli Tapusu olanlar dikkat! Miraslar artık bu şekilde paylaştırılacak!

Miras dağıtımında yeni düzenleme! Miras kalan her çocuğun yapması gereken önemli detay!

Miras nasıl pay edilir? Kardeşler arasında çatışma çıkmadan miras paylaşımı nasıl olur? 


Geri Dön