27 / 04 / 2024

Miras nasıl pay edilir? Kardeşler arasında çatışma çıkmadan miras paylaşımı nasıl olur? 

Miras nasıl pay edilir? Kardeşler arasında çatışma çıkmadan miras paylaşımı nasıl olur? 

Miras paylaşımları konusu, Türkiye'de aileler arasında sorun olmaya devam ediyor. Yaşanan bu süreç, miras paylaşımı için özel kuralların uygulanması ile birlikte daha da karmaşık hale geldiği kaydedildi.



Miras paylaşımı için özel kuralların uygulanmasıyla daha da karmaşık hale geliyor. Ancak birçok insan, haklarını tam olarak bilmemekten dolayı adil bir miras paylaşımı yapamıyor ve bu da aile içinde çatışmalara yol açabiliyor.

Kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl olur?

Kardeşler arasında miras paylaşımı, belirli kurallara göre yapılmalıdır. Bir kardeşin diğerinden yasal olarak üstün olmadığı veya eksik olmadığı bir sistem geçerlidir. haber37.com.tr'de yer aşan içeriğe göre; Mirası paylaşacak olan kardeşlerin alacakları paylar, mirası kimlerle paylaşacaklarına bağlıdır. Buna göre, bir baba vefat etmişse ve anne hayattaysa, anne mirasın dörtte birini alırken, kalan dörtte üçlük kısım tüm kardeşler arasında eşit olarak paylaştırılır. Eğer miras bırakanın eşi hayatta değilse, mirasın tamamı çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılmaktadır.

Miras nasıl pay edilir? Kardeşler arasında çatışma çıkmadan miras paylaşımı nasıl olur? 

Öte yandan, kardeşler, genellikle anne ve babalarının mirasında eşit paya sahiptirler. Fakat, bu durum miras bırakanın tercihine göre değişebilir. Mirasın yüzde 50'si çocukların saklı payıdır ve bu kısım herhangi bir şekilde başka birine devredilemez. Buna göre, kalan yüzde 50'lik kısım miras bırakanın tercihine bağlı olarak farklı kişilere bırakılabilir.

Bir baba, sağlığında mirasının yüzde 50'sini bir çocuğuna vasiyetname ile bırakabilir. Bu durumda, bu çocuk mirasın yarısını doğrudan alır ve bu karar mahkeme tarafından dahi değiştirilemez. Yine aynı çocuk, kalan yüzde 50'lik mirası diğer kardeşleriyle eşit olarak paylaşabilir ve böylece iki kısımdan da miras alabilir.

Miras bırakan, sağlığında mirasının tamamını bir çocuğuna bırakırsa, diğer çocuklar mahkemeye başvurarak mirasın yüzde 50'sindeki saklı paylarını geri alabilirler. Bu durumda da miras paylaşımı yeniden düzenlenir ve diğer çocuklar haklarını da  alır.

Miras dağıtımına yeni düzenleme geliyor! Düzenleme nedir? neleri kapsar?

Mirasçılar dikkat! Bunu yaparsanız...

Konut ve arsa mirasçıları dikkat! Yeni düzenleme ile hisseli tapular daha kolay paylaşılacak! İşte ayrıntılar...

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras sorgulama işlemi nasıl yapılır?


Geri Dön