28 / 04 / 2024

Miras dağıtımına yeni düzenleme geliyor! Düzenleme nedir? neleri kapsar?

Miras dağıtımına yeni düzenleme geliyor! Düzenleme nedir? neleri kapsar?

Son zamanlarda yaşanan yüksek enflasyon, çalışan ücretleri maalesf vatandaşları ülk sahibi olmayı imkansız hale getirirken, anne ve babaların büyük bölümü de taşınmazlarını evlatları arasında pay yaparak miras bırakıyorlar. 



Miras paylaşmı konusu hakkında anlaşmazlıkların önüne geçmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeni bir uygulamanın hayata geçirildiği kaydedildi. Türkiye'de yıllardır görülen yüksek enflasyonun en somut yansıması kira ve daire fiyatlarında yaşanıyor.

Konut fiyat endeksinde yaşanan yükseliş, orta sınıf şartlarında yeni bir daire satın almanın imkansız olduğunu gözler önüne seriyor, bu durum seneler önce mülk sahibi olmuş anne babaların taşınmazlarını pay ederken yeni sorunlar ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

halktv.com.tr'de yer alan habere göre; Buna göre de anne ve babalar için ekonomik şartlar, her çocukları için bir daire miras bırakmayı imkansız hale getirirken, taşınmazların vasiyette hisseli paylara ayrılarak miras bırakılması, kardeşler arasında önüne geçilemez sorunların meydana gelmesine neden oluyor. Halk arasında hisseli tapu olarak adlandırılan bu sistem, taşınmazların evlatlar arasında belirlenen yüzdelere bölünmesini sağlamayı amaçlıyor. Fakat, bu sistemde çok sayıda anlaşmazlığın ortaya çıktığı tespit edildiğinden, problemlerin daha kolay çözülebilmesi için yeni bir uygulama hayata geçirildiği kaydedildi. 

MEVCUT SÖZLEŞMELERDE BU ŞART KALDIRILDI

Öte yandan, hisseli tapu sahibi kardeşler, kendi üzerlerinde olan payı satmak için çeşitli yollara başvururken, hisseli tapularda ise hissedarların ortak bir karar alması da zorunlu oluyor. Bu süreçte yapılan düzenlemede kaydedilen  son değişiklik ile, kardeşler arasındaki miras paylaşım anlaşmaları artık yazılı olarak ve karşılıklı imza atıldığında yürürlüğe gireceği belirtildi.

Miras dağıtımına yeni düzenleme geliyor! Düzenleme nedir? neleri kapsar?

Bu değişiklik kapsamında, artık taraflar arasında herhangi bir noter onaylı sözleşmeye gerek kalmaksızın miras paylaşımı yapılabileceği anlamına geliyor. Miras kalan mülklerin dağıtımında dikkate alınması gereken en önemli noktalardan biri de hisseli tapu alımında yatıyor. Buna göre, Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemlerinin tamamlanması, sınırların belirlenmesi ile parsellerin tespit edilmesi de bu süreçte çok önemli bir yer alıyor. Bir evin miras yolu ile kardeşlere devri için yazılı bir sözleşme yapılması da yeterli olacaktır.. Ayrıca, Hisseli tapuların satışı için ise öncelikle hissedarların ortak bir karar alması gerekiyor.

VEKALET VERMEK TÜM İŞLEMLER İÇİN YETERLİ OLACAK

Öte yandan, hissedarların tapuda hazır bulunması ve tapu devri işlemlerini de yapması lazımdır. Ayrıca, tüm hissedarları temsil edecek bir avukata vekalet verme seçeneği de yer alıyor.

Mirasçılar dikkat! Bunu yaparsanız...

Konut ve arsa mirasçıları dikkat! Yeni düzenleme ile hisseli tapular daha kolay paylaşılacak! İşte ayrıntılar...

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Baba vefat edince miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras konusunda bilmeniz gerekenler! Miras bırakılmayan kişi mirasını nasıl geriye alır?


Geri Dön