28 / 04 / 2024

Miras konusunda bilmeniz gerekenler! Miras bırakılmayan kişi mirasını nasıl geriye alır?

Miras konusunda bilmeniz gerekenler! Miras bırakılmayan kişi mirasını nasıl geriye alır?

Türkiye’de miras konusunda yaşanan sıkıntılar ilgili vatandaşlar sürekli araştırma yapıyorlar. Buna göre miras ile ilgili detay çok sayıda ayrıntı araştırılırken en çok da anne veya babasının miraslarından pay alamayan kişiler haklarını alıp alamayacakları merak edip araştırıyorlar.



Türkiye’de miras konusunda oldukça sıkıntılı uygulamalar yapılmaktadır. Yasal olarak herhangi bir kesiklik bulunmuyor ama bu yasaların uygulanması sırasında herkes kendi açısından yaklaşınca çoğu zaman bazı kişiler miras konusunda mağdur olabiliyorlar.

Özellikle de Anadaolu’da halen daha bazı yerlerde geçerli olan geleneksel uygulama ile kız çocukları mirastan ya sembolik bir pay alıyorlar veya hiç pay almıyorlar. Bu yaşanan haksızlık karşısında atılabilecek adımlar da merak ediliyor.

MİRAS PAYI AYRILMAMIŞSA NE YAPILMALI?

usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre, Anne veya babalar daha hayattayken miraslarını paylaştırmayı tercih edebiliyorlar. Bu gayet olağan bir durum. Ancak çocuklar arasında ayrım olarak  miras paylaşımı olduğu zaman aile içi huzur da ortadan kalkıyor. Asıl sorun ise anne ve babaların ölümlerinin ardından yaşanıyor. Kardeş arasında başlayan husumet nesiller boyu devam edebiliyor.

 Miras konusunda bilmeniz gerekenler! Miras bırakılmayan kişi mirasını nasıl geriye alır?

Yine mirastan kendisine pay bırakılmayan bir çocuk ise bu hakkını mahkeme kararı  ile kolayca geri alabilmektedir. Bunun için yapılması gereken ise miras bırakanın vefat etmesinin ardından mahkemeye başvuru yapmaktır. Fakat, bu başvuru yapılırken çok kritik bir detay bulunmaktadır. Dikkat edilmemesi durumunda istenen mirasın bozulması gerçekleşmeyebilir.

Öte yandan, miras paylaşımlarında en kritik konu saklı paylardır. Bir babanın mirasının yarısı çocuklarının tamamının saklı payıdır. Bu saklı payı baba bile bir başkasına devredemez. Eğer saklı payı bir diğer kardeşe bırakılmışsa o çocuk babasının ölümünün ardından sadece saklı payının kendisine iadesi için mahkemeden hak talebinde de bulunabilir. Mahkeme de bu tür davalarda sadece saklı payların iadesini yapmaktadır. Bu şekilde miras paylaşımı bozulmuş olacaktır.

Miras hakkını alamayanlara gizli fırsat! Miras alamayan kardeş... 

Koçarslan kardeşlerin miras kavgası kızıştı: Babadan miras kalan 108 milyon TL'lik 3 gayrimenkul satılıyor!

Miras paylaşımında detay! Üvey babadan miras kalır mı?

Kardeşi olanlar dikkat: Kardeşler arasında miras eşit mi paylaşılır? Miras bölüşümü nasıl yapılır? 

Arsa mirasçılarına talih kuşu kondu! İşlenmeyen araziler artık kiralanacak!


Geri Dön