27 / 04 / 2024

Miras paylaşımında detay! Üvey babadan miras kalır mı?

Miras paylaşımında detay! Üvey babadan miras kalır mı?

Miras ile ilgili konular günümüzde herkesi ilgilendiriyor ve gündemdeki yerini de koruyor.  Bir çok vatandaş kendisine miras kaldığını dahi bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında pek fazla bir şey bilmiyor. Bir konu başlığı da üvey babadan miras mı? 



Miras paylaşımları hakkıdna vatandaşların araştırmaları devam ediyor. Bun agöre, bir çocuğa üvey babadan miras kalabilir mi? Miras paylaşımı konusunda oldukça araştırılan ve önemli bir konu başlığı. Vatandaşlar hayatlarının bazı dönemlerinde bir veya birden fazla miras paylaşımı içerisinde kendilerini bulabilirler. Buna göre yaşanan bu süreçte, yasal haklarını bilenler miras paylaşımı konusunda mağdur olmuyorlar. Ancak bu haklara tam anlamıyla vakıf olmayanlar almaları gereken miras paylarını diğer mirasçılara kaptırabiliyorlar. 

ÜVEY BABADAN MİRAS KALMA DURUMU OLUR MU?

Miras hukuku yasal mirasçılığı kan bağı üzerinden kurgulamaktadır. Hal böyle olunca da tltsoy ve üstsoy esas alınarak mirasçılık konuları belirlenmektedir. Böylelikle, ile üvey babanın üvey çocuk ile herhangi bir soy birliği bulunmamaktadır. Buradan hareketle üvey babadan direkt olarak bir miras kalma durumu yasal olarak mümkün değil. Ancak dolaylı olarak veya başka etkenlerle bu miras kalabilir.

Miras paylaşımında detay! Üvey babadan miras kalır mı?

ANNE ÜZERİNDEN MİRAS DURUMU!

Üvey babanın mirasında üvey çocuğun herhangi bir hakkı yoktur ama eğer miras bırakan hayatını kaybettiği zaman üvey çocuğun annesi ile evlilikleri halen daha devam ediyorsa o zaman dolaylı bir şekilde  mirasçılık olacaktır. Bu da anne üzerinden gerçekleşecektir. Üvey babanın mirasının en az dörtte biri de evlilik birliği devam ederken eğer vefat gerçekleşmişse şayet anneye kalmaktadır.  Annenin mirasçısı ise hayatını kaybeden babanın üvey çocuğu olacağı için dolaylı bir şekilde mirastan pay almış olacaktır.

VASİYETNAME İLE MÜMKÜN!

Yine üvey babadan doğrudan olacak şekilde de miras kalmasının tek yolu da vasiyatname durumudur. Eğer üvey baba sağlığında yasal geçerliliği olan bir vasiyetname hazırlamış ise bu vasiyetnamede üvey çocuğu mirasçı olarak belirlemiş ise  o zaman doğrudan miras kalabilmektedir. Fakat, burada vasiyetname yazılırken diğer mirasçıların saklı paylarına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde saklı pay içerisine giren miras vasiyetname ile bırakılsa bile mahkemeye başvurularak bozulur. Bunun için böyle bir vasiyetname hazırlanacaksa profesyonel destek alınmalıdır.

Kardeşi olanlar dikkat: Kardeşler arasında miras eşit mi paylaşılır? Miras bölüşümü nasıl yapılır? 

Arsa mirasçılarına talih kuşu kondu! İşlenmeyen araziler artık kiralanacak!

Miras alanlar bu hakları biliyor mu? Miras kalan evde kim oturabilir? 

Sabancı ailesinin mirascısı Sevilay Sabancı 'Atlı Köşk hissesini satıyor' iddiasına yanıt!


 


Geri Dön