27 / 04 / 2024

Baba vefat edince miras paylaşımı nasıl yapılır?

Baba vefat edince miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras paylaşımları aileler arasında yaşanan en çok anlaşmazlık nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreçte, miras paylaşımı nasıl yapılır? Kim, ne kadar miras payı alır? 



Ülkemizde aile yapısı içerisinde aile arasında birliklerinin bozulmasına neden olabilen en önemli konular arasında en önemlisi miras gelmektedir. Miras paylaşımının yasalara uygun bir şekilde yapılmaması halinde bile kardeş kardeşe düşman olabiliyor. Hatta bu süreçte yasalara uygun olsa bile aile arasında adaletsiz bir miras paylaşımı gerçekleşmiş olabilmektedir. Bu sorunlar çözmek ve aza indirmek için de  tarafların miras paylaşımları hakkında  yasal olarak her türlü konuyu bilmeleri gerekmektedir. 

PEKİ AİLE İÇİ MİRAS PAYLAŞIMI NASIL OLUR?

Aile içerisinde yaşanan miras paylaşımları genellikle babanın vefat etmesi sonrasında yaşanıyor. Yine bu süreçte baba vefat ettikten sonra mirasın ne şekilde paylaşılacağı merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu miras paylaşımlarının bazı farklı senaryoları vardır. Bu senaryolarda kişilerin alabilecekleri miras payları oranları değişiyor.

Baba vefat edince miras paylaşımı nasıl yapılır?

usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Baba vefat ettikten sonra eğer resmi nikahlı eşi var ve sağ ise mirasın dörtte birlik kısmı o eşine kalacaktır. Daha sonra paylaşımda kalan dörtte üçlük kısım ise çocuklar arasında paylaştırılır. Çocuklar arasında yani kardeşler arasında miras payında herhangi bir artış veya azalış olmamaktadır. Yapılan paylaşımda bir kardeşin miras payı ne ise  diğer kardeşi de o miktarda  miras kalacaktır.

Baba vefat ettikten sonra eğer resmi nikahlı eşi yok ise miras payı herhangi bir eksiltme olmaksızın kardeşler arasında yapılır. Eğer baba vefat etmiş ve çocuklar arasında da vefat eden kardeş bulunuyorsa  o vakit miras payının nasıl olacağı biraz sıkıntı yaratabiliyor. Buna göre de miras payı için vefat eden kardeşin çocuğunun olup olmadığına bakılmaktadır.  Eğer çocuk varsa miras payı ona geçer. Ancak kişinin çocuğu yoksa o zaman o kardeşin miras payı diğer mirasçılar olan diğer kardeşlere geçecektir. Miras paylaşımı da ölen kardeş hiç olmamış gibi yapılır.

Miras konusunda bilmeniz gerekenler! Miras bırakılmayan kişi mirasını nasıl geriye alır?

Miras hakkını alamayanlara gizli fırsat! Miras alamayan kardeş... 

Koçarslan kardeşlerin miras kavgası kızıştı: Babadan miras kalan 108 milyon TL'lik 3 gayrimenkul satılıyor!

Miras paylaşımında detay! Üvey babadan miras kalır mı?


Geri Dön