28 / 04 / 2024

Mirasçılar dikkat! Bunu yaparsanız...

Mirasçılar dikkat! Bunu yaparsanız...

Pek çok mirasçı mirası reddetmeleri durumunda ne olacağı ile ilgili merak ediyor. Peki mirasçılar mirası reddederse ne olur? İşte Avukat Esat Özel'in konu ile ilgili o paylaşımı...



Pek çok mirasçı mirası reddetmeleri durumunda ne olacağı ile ilgili araştırmalar yapıyor. Ev sahipleri ile kiracılar ile ilgili olarak yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Avukat Esat Özel bu kez de miras konusu ile ilgili önemli bir paylaşım yaptı.

Avukat Esat Özel resmi X hesabı https://twitter.com/turk_avukat üzerinden yaptığı paylaşımda mirasçılarının mirası reddetmeleri hâlinde, mirasçıların (murisin borçlarından) sorumluluklarının son bulduğunu belirtti.

Yargıtay  3. Hukuk Dairesi'nin kararını da paylaşan Avukat Esat Özel, mirasın reddi için açılacak olan davalarda hak düşürücü sürenin miras bırakanın ölümünden itibaren 3 ay olduğunu belirterek, "Miras bırakanın ölümünden itibaren 3 aylık yasal süresi içerisinde mirası reddeden mirasçılara karşı, miras bırakanın borçları sebebiyle icra takibi başlatılamaz." ifadelerini kullandı.

Avukat Esat Özel'in paylaşımı şu şekilde:

Mirasçılarının mirası reddetmeleri hâlinde, mirasçıların (murisin borçlarından) sorumlulukları son bulmaktadır.

-Yargıtay  3. Hukuk Dairesi, Esas No: 2022/1016, Karar No: 2022/4648

Mirasın reddi için açılacak davalarda hak düşürücü süre, miras bırakanın ölümünden itibaren 3 aydır. Miras bırakanın ölümünden itibaren 3 aylık yasal süresi içerisinde mirası reddeden mirasçılara karşı, miras bırakanın borçları sebebiyle icra takibi başlatılamaz.

Ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.

Somut Olayda; mirasın hükmen reddi bir süreye tabi olmayıp, mirasçılar, alacaklılara karşı açacakları tespit davası ile terekenin borca batık olduğunun tespitini her zaman isteyebilecekleri gibi, mirasçılara karşı açılacak davada defi olarak da her zaman terekenin borca batık olduğu ileri sürülebilecektir.

Davalı … tarafından … 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2016/524 Esas sayılı dosyasında, terekenin borca batık olması nedeniyle hükmen reddinin talep edildiği, davanın yargılamasının devam ettiği anlaşılmaktadır. 

Davalı, hükmen reddin tespitine yönelik dava açtığına göre açılan davanın, temyize konu davanın sonucunu etkileyecek nitelikte olduğu açıktır.

O halde mahkemece; … 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2016/524 Esas sayılı dava dosyasının kesinleşmesinin bekletici mesele yapılıp, sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, işin esasına girilerek yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir.

İlk derece mahkemesi kararının, yukarıda açıklanan nedenlerle bozulmasına karar verilmiş olduğundan, işbu karara karşı yapılan istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin bölge adliye mahkemesi kararının da kaldırılmasına karar verilmiştir.

Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım? 4A, 4B, 4C emekli maaşı hesaplama 2024!

Avcılar'a kentsel dönüşüm müjdesi: 5 yıl içerisinde tamamlanacak!

Samsun 4 büyüklüğünde sallandı, Prof. Dr. Naci Görür açıkladı: Kıyılar denize doğru ilerliyor!


Geri Dön