28 / 04 / 2024

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras paylaşımlarında genel olarak çıkan anlaşmazlıklar kapsamında saklı pay meselesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konu, vasiyetnameleri bile bozan saklı pay! Pek saklı pay nedir bu hak kimlere verilmektedir?



Miras paylaşımı ile ilgili konular her ailede yaşanabilecek meseleler arasında da bulunmaktadır.  Aile birliklerini dahi bozabilen miras paylaşımları oldukça zor bir hal olabiliyor. Bu süreçte hatta miras bırakanın yasal ve geçerli, bir vasiyetname bırakmış olmaları dahi sorunu çözemiyor.

Mesele mirasta saklı pay hususunda gelip kilitleniyor. Haklarını bilenler bu saklı pay haklarını kullanarak kendilerine verilmeyen miras paylarını alabiliyorlar. Haklarını bilmeyenler ise alabilecekleri mirastan oluyorlar.

SAKLI PAY NE DEMEKTİR? 

Miras hukuku kapsamında  bazı yasal mirasçılar miras bırakanın mal varlıklarında belirli oranlarda paylara sahip oluyorlar. Bu paylara saklı pay adı verilmektedir. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Devlet güvencesinde olan saklı paylar hakkında miras bırakanın dahi tasarrufta bulunma hakkı yoktur. Saklı pay birisinden alınarak bir başkasına devredilemez. Bir mirasçının saklı payı miras bırakanın kararı ile diğer mirasçılara veya üçüncü kişilere verilemez.

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Saklı pay denildiğinde akıllara ilk olarak da çocukların anne veya babalarının miraslarındaki payları gelmektedir. Fakat saklı pay sadece çocuklar için geçerli değildir. Eşlerin, anne ve babaların da çeşitli oranlarda saklı pay hakları bulunmaktadır.

Öte yandan, çocukların mirastaki saklı payları anne veya babalarının mal varlıklarının yarısıdır. Anne ve babalar mal varlıklarının yarısını istedikleri kişi veya kişilere verebilirler. Ancak çocukların saklı paylarına isabet eden kısım için herhangi bir şekilde tasarrufta bulunamazlar.

Gerek sağlıklarında gerekse de hayatını kaybettikten sonra vasiyetname yoluyla dahi bu mal varlıkları çocuklar haricinde başkalarına devredilirse mahkeme yoluyla bu paylaşım bozulacaktır. Vasiyetnamelerde saklı pay ile alakalı olarak kısım bozulabilirken diğer paylaşımlar hakkında herhangi bir bozma işlemi uygulanmaktadır. 

Miras sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Baba vefat edince miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras konusunda bilmeniz gerekenler! Miras bırakılmayan kişi mirasını nasıl geriye alır?

Miras hakkını alamayanlara gizli fırsat! Miras alamayan kardeş... 


Geri Dön