Miras paylaşımı ne şekilde yapılır?
Posta yazarı Tamer Heper, 'Kadına babadan kalan miras çocuk yoksa kime kalır ve kalan miras eş ile ortak yapılır mı? Ortak yapılırsa kadın öldükten sonra miras paylaşımı ne şekilde olur?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kadına babadan kalan miras çocuk yoksa kime kalır ve kalan miras eş ile ortak yapılır mı? Ortak yapılırsa kadın öldükten sonra miras paylaşımı ne şekilde olur?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Kadına babadan kalan miras çocuk yoksa kime kalır ve kalan miras eş ile ortak yapılır mı? Ortak yapılırsa kadın öldükten sonra miras paylaşımı ne şekilde olur?
● D.U.
★ ★ ★ ★ ★
Kadına babadan kalan miras artık o kişinin şahsi malları arasına girer. O kişinin ölümü ile bu malların kime kalacağı sorusunun yanıtı ise şöyle: Kadının çocuksuz ölümü durumunda eşi hayatta ise eş ikinci derece mirasçılarla birlikte mirasçı olur. İkinci derece mirasçı anne ve babadır. Anne ve baba yoksa onların yerine geçerli olan kardeşlerdir. Böyle bir durumda sağ kalan eş mirasın yarısını alır, diğer yarısı da yukarıda saydığım ikinci derece mirasçılara kalır.
★ ★ ★ ★ ★
Okuyucumun sorduğu soruya bir cümle ile net yanıt verme imkanı yok. Anlaşıldığı gibi, eşin sağ olup olmaması, ikinci derece mirasçıların olup olmaması hep bizi farklı sonuca götürür. Aile tablosunun değişmesi durumunda da miras paylaşımı değişir.
Bu nedenle ihtimaller çoktur ve bu nedenle öncesinden net bir yanıt vermek güçtür. Ancak sorunun içinde bir cümle akılları karıştırmaması için açıklamaya muhtaç. Kadına babadan kalan miras eş ile ortak yapılır mı? Yani kayınpederin vefatı ile damat da mirasçı olur mu?
Hayır kayınpederin ölümü ile gelin veya damat mirasçı olmaz. Ancak yukarıda açıkladığım gibi dolaylı bir ‘miras kalan mallardan yararlanma’ söz konusu olur. O da kayınpederin ölümü ile eşin mirasçı olması, eşin önce ölümü ile de ondan sağ kalan eşe intikal eden tereke malları nedeniyle dolaylı bir mülkiyet olur.