23 / 12 / 2024

Miras ret beyanı ne zaman yapılır?

Miras ret beyanı ne zaman yapılır?

Medeni Kanun gereğince; Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Peki, miras ret beyanı ne zaman yapılır? Miras ret beyanı süresi ne zaman son bulur? İşte yanıtı...



Miras ret beyanı ne zaman yapılır?

Miras Hukuku ile ilgili esasları düzenleyen Medeni Kanun gereğince; Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Peki, miras ret beyanı ne zaman yapılır?


Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.


Miras ret beyanı süresi..

a. Genel olarak

MADDE 606.- Miras, üç ay içinde reddolunabilir.

Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.


b. Terekenin yazımında

MADDE 607.- Koruma önlemi olarak terekenin yazımı hâlinde mirası ret süresi, yasal ve atanmış mirasçılar için yazım işleminin sona erdiğinin sulh hâkimi tarafından kendilerine bildirilmesiyle başlar.


3. Ret hakkının geçmesi

MADDE 608.- Mirası reddetmeden ölen mirasçının ret hakkı kendi mirasçılarına geçer.


Bu mirasçılar için ret süresi, kendilerinin mirasbırakanına mirasın geçtiğini öğrendikleri tarihten başlar. Ancak bu süre, kendilerinin mirasbırakanından geçen mirasın reddi için mirasçıya tanınan süre dolmadıkça sona ermez.


Ret sonucunda miras daha önce mirasçı olmayanlara geçerse; bunlar için ret süresi, önceki mirasçılar tarafından mirasın reddedildiğini öğrendikleri tarihten işlemeye başlar.


4. Reddin şekli

MADDE 609.- Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır.

Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir.

Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder.


Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.


Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenlenir.


Mirası koruma yolları!


Geri Dön