28 / 04 / 2024

Gayrimenkul gelir vergisi beyanı ne zaman yapılır?

Gayrimenkul gelir vergisi beyanı ne zaman yapılır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince; mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde elde edilen gelir vergiye tabi tutuluyor. Peki, gayrimenkul gelir vergisi beyanı ne zaman yapılır?



Gayrimenkul gelir vergisi beyanı ne zaman yapılır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince; mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde elde edilen gelir vergiye tabi tutuluyor.


Vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Yapılan hesaplamalara göre istisna bedelini aşan gelirler için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.


Vergiler, bir önceki sene içerisinde elde edilen kazanç için ödeniyor. Buna göre bu sene içerisinde 2014 yılında elden çıkarılan taşınmazların gelir vergisi ödenecek.


Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART -25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor.


Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebiliyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.



Gelir vergisi nasıl öderim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön