22 / 11 / 2024
fuzul

Emlak bildirimi ne zaman yapılır?

Emlak bildirimi ne zaman yapılır?

Yeni gayrimenkul edinimlerinde emlak vergisi ödeyebilmek için gayrimenkulün bağlı olduğu belediyelere yapılması gereken emlak bildirimi ne zaman yapılır? Hangi durumlarda emlak bildirimi yapılmalıdır? sorularının cevapları haberimizde..




Emlak bildirimi ne zaman yapılır?


Emlak Vergisi Kanunu’nun ‘Vergi Değerini Tadil Eden Sebepler’ başlıklı 33. maddesinde sayılan ilk yedi fıkrası emlak vergisi bildirimi verilmesini gerektiriyor. 


1. Yeni bina inşa edilmesi, mevcut binalara ilaveler yapılması veya asansör veya kalorifer tesisleri konulması.

2. Bir binanın yanması, yıkılması suretiyle veya sair sebeplerle tamamen veya kısmen harap olması veya binada mevcut asansör veya kalorifer tesislerinin kısmen veya tamamen kaldırılması.

3. Bir binanın kullanış tarzının tamamen değiştirilmesi veya bir binanın ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkan, mağaza, depo gibi ticari ve sanat icrasına mahsus mahaller haline kalbedilmesi.

4. Arazinin hal ve heyetinde değişiklik olması;

a) Arazinin fidanlandırılması veya ağaçlandırılması, bağ haline getirilmesi,

b) Fidanlı, ağaçlı veya kütüklü bir arazinin tarla haline getirilmesi veya gelmesi,

c) Tarım yapılan bir arazinin tarıma elverişsiz hale gelmesi,

d) Tarım yapılmayan bir arazinin tarıma elverişli hale getirilmesi,

e) Arazinin parsellenmek suretiyle arsalar haline getirilmesi,

5. Bir binanın mütemmimi durumunda olan arazinin mütemmimlik durumundan çıkması veya bir arazi ve arsanın bina mütemmimi durumuna girmesi,

6. Bir bina veya arazinin taksim veya ifraz edilmesi veya mükellefinin değişmesi (Araziden bir kısmının istimlak edilmesi de ifraz hükmündedir.).

7. Müteaddit arazi ve arsaların tek bir arazi ve arsa haline getirilmesi veya müteaddit hisselere ayrılmış olan bir binanın bütün hisselerinin birleştirilmesi.


Peki emlak bildirimi ne zaman yapılır?


Emlak Vergisi Kanunu’nun ‘Bildirim Verme ve Süresi’ başlıklı 23. maddesine göre, emlak vergisi bildiriminin;

- Yeni inşa edilen binalar için inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden önce kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı,

- Emlak Vergisi Kanunu’nun 33. maddesinin 1 ila 7 numaralı fıkralarında belirtilen ve yukarıda sayılan vergi değerini değiştiren sebeplerin ortaya çıkması durumlarında da, değişikliklerin ortaya çıktığı, bütçe yılı içerisinde gayrimenkulün bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilmesi gerekiyor. Ancak, yukarıda belirtilen değişiklikler bütçe yılının son üç ayı içinde ortaya çıkarsa, bildirim, değişikliklerin doğduğu tarihten itibaren üç ay içinde ilgili belediyeye verilecek.



Emlak beyanı ne demektir?

Emlak vergisi beyannamesi örneği!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön