26 / 08 / 2024

miras ret beyanında bulunmak

miras ret beyanında bulunmak

Medeni Kanun gereğince; Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Peki, miras ret beyanı ne zaman yapılır? Miras ret beyanı süresi ne zaman son bulur? İşte yanıtı...

e-Devlet miras sorgulama nasıl yapılır? İşte e-Devlet miras sorgulama 2024...

e-Devlet'ten gerçekleştirilen miras sorgulama kapsamında vatandaşlara doğrudan e-Devlet üzerinden mirasçılık belgelerine ulaşma imkanı sunuluyor. İşte e-Devlet miras sorgulama 2024...

Miras paylaşımlarında yeni uygulama! Uymayanlar ceza ödeyebilir...

Miras paylaşımında aranan yeni şart ortaya çıktığı kaydedildi. Yapılan değerlendirme kapamında, bundan sonra buna uymayan ceza ödeyecekler.

Kardeşler arası miras paylaşımında dikkat edilmesi gerekenler...

Hisseli tapu sahiplerini ilgilendiren önemli bir değişiklik uzmanlar tarafından açıklandı. Buna göre, kardeşler arasında gerçekleşen miras paylaşımında artık yeni düzenlemeler hayata geçirilmiş olacak.

Mirasçılar hangi durumlarda mirastan men edilebilirler?

Miras kavgalarının önüne geçmek amacı ile pek çok yeni düzenleme yapılmaktadır. Buna göre, miras hukukunda eşitlik ve adaleti sağlamak için adımlar somut adımlar atıldığı ifade edildi. Miras paylaşımında merak edilen detaylar ve mirastan men edilme durumda neler yapılır? 

Miras paylaşımında önemli detay! Çocuklarına eşit miras bırakmayan anne ve baba hakkında yeni düzenleme...

Türkiye'de milyonlarca ebeveyn, miras dağıtımı konusunda çocukları arasında ayrım yapabiliyorlar. Fakat, kanunlara göre anne ve babaların kendi üzerine kayıtlı tapuları hayatta oldukları süre boyunca istedikleri çocuklarına bırakabilme hakları vardır.

Miras paylaşımında merak edilenler! Bağışlanmış olan miras bozulur mu?

Miras paylaşımları zaman zaman sürpriz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu süreçte de özellikle de bağışlanan miras için yasal mirasçılar bozma yolunu arıyorlar. Peki, miras paylaşımı nasıl bozulur ve yasal süreçler nedir?

Miras paylaşacak kardeşler nelere dikkat etmeli?

Aile tarafından bırakılan miras paylaşımlarında kardeşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve sonrasında çıkna sorunlar karşısında atılabilecek adımlar vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Buna göre, kardeşler eşit payda miras almak zorunda mı?

Miras paylaşımında nelere dikkat edilmeli! Mirastan mal kaçırma nasıl ispat edilir?

Mirastan mal kaçırma ile ilgili konu sıklık ile mahkemelere kadar taşınan ve mahkemelerde de konu olabilen bir durumdur. Buna göre, çok sayıda mirasçı bu konuda maalesef mağdur olmaktadırlar. Peki mirastan mal kaçırmanın ispatı nasıl yapılabilir?

Miras paylaşımında paylar nasıl bölünecek? Miras alacakların işi kolaylaşacak...

Son zamanlarda tapu işlemleri ile ilgili önemli bir karar alındı. Buna göre, artık kardeşler arasında tapu devri işlemleri noter aracılığı ile yapılmayacağı kaydedildi. Yapılacak olan bu düzenleme kapsamında tapu işlemleri daha hızlı ve kolay bir hale getirmek hedefleniyor.

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras paylaşımlarında genel olarak çıkan anlaşmazlıklar kapsamında saklı pay meselesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konu, vasiyetnameleri bile bozan saklı pay! Pek saklı pay nedir bu hak kimlere verilmektedir?

Bir veya birden çok evden kira alanlar dikkat! Kira geliri beyanında iki yöntem var: Hangisi seçilmeli?

Milyonlarca konut sahibi konut kira geliri beyanı ile ilgili detayları merakla araştırıyor. Peki konut kira gelirleri nasıl beyan ediliyor? İşte merak edilen tüm ayrıntılar...

Ev sahipleri ile kiracıların beyanları karşılaştırılıyor: Kira geliri beyanında dijital doğrulama dönemi!

Yıllık kira geliri 33 bin TL'den daha fazla olan ev sahipleri kira beyannamesi veriyor. Peki mercek altına alınan kira beyanlarında nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...

Geçtiğimiz yıl evini kiraya verenler dikkat! Kira geliri beyanında son dakika: 31 Mart'a kadar ödemeniz gerekiyor!

Türkiye'deki milyonlarca gayrimenkul sahibi 21 bin TL'den fazla olan konut kira gelirleri kapsamında kira gelir vergisi ödeyecek. İşte kira geliri vergisi ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

miras ret beyanında bulunmak Haberi

miras ret beyanında bulunmak

Miras ret beyanı ne zaman yapılır?

Miras Hukuku ile ilgili esasları düzenleyen Medeni Kanun gereğince; Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Peki, miras ret beyanı ne zaman yapılır?


Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.


Miras ret beyanı süresi..

a. Genel olarak

MADDE 606.- Miras, üç ay içinde reddolunabilir.

Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.


b. Terekenin yazımında

MADDE 607.- Koruma önlemi olarak terekenin yazımı hâlinde mirası ret süresi, yasal ve atanmış mirasçılar için yazım işleminin sona erdiğinin sulh hâkimi tarafından kendilerine bildirilmesiyle başlar.


3. Ret hakkının geçmesi

MADDE 608.- Mirası reddetmeden ölen mirasçının ret hakkı kendi mirasçılarına geçer.


Bu...