03 / 09 / 2024

Miras sistemi değişiyor mu? Yeni düzenleme ile alınan kararlar neler?

Miras sistemi değişiyor mu? Yeni düzenleme ile alınan kararlar neler?

Miras paylaşımında uzun süredir beklenen değişiklikler hayata geçirildiği kaydedildi. Yeni düzenlemeler ile mirasın tapuda eşit olarak dağıtılması zorunluluğu kaldırıldı, bu sayede aile içi anlaşmazlıkların önüne geçilmesi amaçlanıyor.



Yeni düzenlemeler ile birlikte miras paylaşımında taraflara daha fazla esneklik sağlıyor ve tapuda yapılan işlemleri de hızlandırıyor. Buna göre, kardeşler arasında evlerin devri için yazılı anlaşmalar yeterli olacak ve noter onayı aranmayacak. Hisseli tapuların satışında ise tüm hissedarların ortak karar alması ve işlemlere katılması gerekeceği belirtildi.

Öte yandan, mirasın eşit şekilde dağıtılması zorunluluğu kalkarken, taraflar arasında yazılı sözleşmelerle miras devri yapılabilecek. Noter onayı gerekliliğinin kaldırılması, işlemleri daha pratik hale getiriyor. eskisehir.net'te yer alan içeriğe göre; Hisseli tapu satışı durumunda ise tüm hissedarların karar alması ve tapu devrine katılması zorunlu olacağı kaydedildi. Ayrıca, vekalet vererek avukat aracılığıyla işlemler tamamlanabilecek, bu da süreci kolaylaştıracaktır.

Miras sistemi değişiyor mu? Yeni düzenleme ile alınan kararlar neler?

UYGULAMADA HANGİ ŞART KALKTI?

Yeni düzenleme ile beraber, tapuda miras paylaşımını zorlaştıran önemli bir şart ortadan kalktığı kaydedildi. Önceden, mirasın tapu işlemleri sırasında kardeşler arasında eşit şekilde dağıtılması zorunluluğu bulunuyordu.  Bu, bazı durumlarda aile bireyleri arasında anlaşmazlıklara neden oluyordu.

Fakat, yapılan değişiklikle beraber, artık miras paylaşımında bu zorunluluk ortadan kaldırıldı ve taraflar arasında daha esnek bir paylaşım süreci mümkün hale gelmiş oldu. Yani bir evin kardeşler arasında devri için yazılı bir sözleşme yeterli olacak ve karşılıklı olarak imzalanan anlaşmaların noter onaylı olmasına gerek kalmayacak. 

Öte yandan, hisseli tapuların satışında ise hissedarların ortak karar alması ve tapu devri işlemlerine bizzat katılması gerekecek. Son olarak, hissedarlar tüm işlemleri bir avukat aracılığıyla gerçekleştirebilecek. Vekâlet verme seçeneğinden de faydalanabilecekler. Yapılan satış işlemlerinden sonra hisse sahiplerine düşen paylar ödeneceği belirtildi. 

Hisseli tapuya sahip olanlar dikkat! Hisseli tapularda pay satışları nasıl yapılır? 

Tapu mirasında yeni düzenleme! Ailesinden miras kalanlar aman dikkat!

Tapu beyanını unutanlara ağır ceza geliyor! 

TOKİ'den 4500 TL'ye tapu sahibi olma fırsatı!  


Geri Dön