28 / 08 / 2024

Hisseli tapuya sahip olanlar dikkat! Hisseli tapularda pay satışları nasıl yapılır? 

Hisseli tapuya sahip olanlar dikkat! Hisseli tapularda pay satışları nasıl yapılır? 

Hisseli tapu sahiplerine oldukça kritik bir uyarı geldi. Yapılan uyarı kapsamında, 90 günlük yasal sürenin kaçırılması durumunda tapu sahipleri sıkıntılı zamanlar yaşayabilir.



Gayrimenkullerin birden fazla kişiye ait olması halinde bu gayrimenkullere ait tapular hisseli oluyor. usakgundem.com'da yer alan habere göre; Hisseli tapular mülk sahipliğinin garantisi olsa da çok büyük riskleri beraberinde barındırıyor. Dikkat edilmemesi durumunda hisseli tapu sahipleri gayrimenkullerini değerinin altında fiyatlarla kaybetmekle karşı karşıya kalıyorlar.

HİSSELİ TAPULARDA PAY SATIŞLARI NASIL OLUR?

Hisseli tapuya sahip olunduğunda ortaklar arasından birisi kendisine air olan payı satmak isteyebilir. Burada diğer hisse sahiplerinin önalım hakları bulunuyor. Bu önalım hakkı bir anlamda garantidir. Fakat, bu garanti sınırsız değildir. Bunun için de uygulanan kuralları çok iyi bilmek gerekiyor. Bir anlık dikkatsizliğin bedeli çok ağır olabiliyor.

Hisseli tapularda pay satışlarında öncelikli alım diğer hissedarlardadır. Bu teklif satışı yapacak ortak tarafından yapılmalıdır. Ancak bazen bu teklif yapılmadan üçüncü kişilere satış yapılarak gayrimenkulde ortaklığı yeni birisi dahil olabiliyor. Burada payı satın alan üçüncü kişi diğer pay sahiplerine bu durumu noter üzerinden bildirmesi gerekiyor. İşte bu noter bildirimi ile beraber 90 günlük yasal süre başlatıldığı kaydedildi. 

Buna göre, bu 90 günlük yasal süre kapsamında bu süreç dolmadan diğer hissedarlar satışa itiraz edip satışın iptalini isteme hakkına sahiptirler. Mahkeme bu durumda tapuda gösterilen satış bedeli tutarında ödeme yapılması şartla üçüncü kişiye devredilen payı hissedarlara devrediyor. Fakat, bu 90 günlük yasal süre dolduğunda önalım hakkı da sona ermiş oluyor. Bu süreyi geçirenler için bundan sonrası adeta kabusa dönebilirler.

Hisseli tapuya sahip olanlar dikkat! Hisseli tapularda pay satışları nasıl yapılır? 

GAYRİMENKULUNUZDEN OLMAYIN 

Bir gayrimenkule sürpriz bir ortağın dahil olması her zaman olumsuz sonuçlanacak anlamına gelmez. Ancak yeni ortak tapunun tamamını satın almak isteyebilir. Bu durumda mahkeme süreçleri başlayabilir ve çekişme yaşanabilir. Bu çekişmede gayrimenkulün değerinin çok altında bir fiyatla mahkeme tarafından satılması şeklinde sonuç çıkabilir. 90 günlük süreyi kaçıranlar yaptıkları bu hata ile yok pahasına gayrimenkullerinden olabiliyorlar.

Tapu mirasında yeni düzenleme! Ailesinden miras kalanlar aman dikkat!

Hisseli tapu sahipleri aman dikkat! O hakkınız ortadan kalkacak...

Başvurmayanın tapusunu elinden alıyorlar! 90 gün süresi var...

Hisseli tapusu olanlara 90 gün uyarısı! Aman dikkat eviniz ve arsanızdan olmayın!

Kentsel dönüşüme 'Hisseli tapu' engeli! Konutların çoğunun birden fazla sahibi var!


Geri Dön