13 / 08 / 2024

Başvurmayanın tapusunu elinden alıyorlar! 90 gün süresi var...

Başvurmayanın tapusunu elinden alıyorlar! 90 gün süresi var...

Hisseli tapu sahipleri için 90 gün uyarısı yapılarak bu süre içerisinde başvuru yapmaları gerekiyor. Süresinde başvuru yapmayanlar tapularını kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirler.



Gayrimenkuller için uygulanan tapu sistemi devlet güvencesinde bulunmaktadır. Fakat bunun bası koşulları olduğu gibi tapu sahiplerine yüklediği sorumluluklar da bulunuyor. Bu çerçevede müstakil tapular ile müşterek tapular keskin bir şekilde ayrılmaktadır. Buna göre, müstakil tapularda herhangi bir risk yoktur ama hisseli tapularda çok ciddi riskler bulunmaktadır.

90 GÜN SÜRESİ VAR

Hisseli tapu sahiplerinin hisse paylarını sürekli olarak kontrol etmeleri gerekiyor. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre, Hatta sadece kendi hisselerini değil diğer hissedarların hisse payları da belirli aralıklar ile kontrol edilmelidir. Bu kontrol hisse paylarının satışı nedeniyle yapılır. Eğer bir hissedar hisse payını üçüncü bir kişiye satarsa o gayrimenkulün idaresi zorlaşabileceği gibi diğer hissedarların payları da tehlikeye düşer.

Buna göre, hissedarlardan birisi üçüncü kişilere hisse payını satarsa yapılması gereken bazı işlemler bulunuyor. Öncelikle bu hisse payının önalım hakkı diğer hissedarlardadır. Yasalara göre bu ön alım hakkının kullanılmasına fırsat verilmesi zorunluluktur. Yine de bazı kişiler ortaklarına haber vermeden tapu paylarını satabiliyorlar. Bu durumda mahkeme yoluyla satılan hisse payının aynı para ve aynı koşullar ile geri alınma imkanı bulunmaktadır.

Başvurmayanın tapusunu elinden alıyorlar! 90 gün süresi var...

Bir hissedar hisse payını satmış ve bu durumu noter üzerinden diğer hissedarlara bildirmiş ise 90 günlük yasal süre işlemeye başlar. Bu bildirim üzerinden 90 gün geçmeden diğer hissedarlar satışa itiraz ederek satışı iptal edip tapuda yazılı olan satış bedelini ödeyerek hisse payını satın alabilirler. Eğer hissedarlara herhangi bir noter bildirimi yapılmaz ise bu yasal süre 2 yıl olarak uygulanmaktadır. Bu yasal süreler dolduğunda önalım hakkı da sona erecektir.

RİSKİ NEDİR?

Bir gayrimenkule üçüncü bir kişinin dahil olması başlı başına bir risktir. Bu kişi tapunun tamamını almak için yasal yollara başvurabilir. Bu durumda ise ekonomik gücü daha iyi olan yok paraya hisse paylarını toplayabilir. Bundan dolayı bir gayrimenkule üçüncü kişilerin hissedar olarak katılması oldukça büyük bir risk ifade edilmektedir.

Tapu sahipleri dikkat! Devlet mirasçıları her ay maaşa bağlayacak...

Tarım ve Orman Bakanlığı duyurdu! Tapu sahiplerine 15 gün süre...

111 bin TL’ye tapu fırsatı! Milli Emlak’tan uygun fiyatlı arazi fırsatı...

Ev sahipleri dikkat! Tapuda yapılmaması gereken detay...


Geri Dön