26 / 06 / 2024

Kentsel dönüşüme 'Hisseli tapu' engeli! Konutların çoğunun birden fazla sahibi var!

Kentsel dönüşüme 'Hisseli tapu' engeli! Konutların çoğunun birden fazla sahibi var!

İstanbul'da kentsel dönüşüm bölgelerinde evlerin çoğunun 'hisseli tapu' olduğu ortaya çıktı. Bu da kentsel dönüşümün önündeki en büyük etken olarak görülüyor.



Kentsel dönüşüm bölgelerinde evlerin birçoğu 'hisseli tapu' çıktı. Uzmanlar, hak sahiplerini "Kentsel dönüşüm sonrasında hissenize ne kadar pay düşeceğini dikkatli şekilde araştırın" diye uyardı.

BİNALARIN YÜZDE 80'İ HİSSELİ TAPU

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre; istanbul Küçükçekmece'de kendi kendine çöken bina, riskli yapı stokunu yeniden gündeme getirdi. İstanbul depremine yönelik ciddi uyarıların yapıldığı şu günlerde, deprem dahi olmadan çöken bina, kentin kentsel dönüşüm ihtiyacını da yeniden gözler önüne serdi.

Ancak çöken binanın yer aldığı Küçükçekmece Sefaköy aksında sağlıksız 'hisseli tapu' konutlar dönüşüm sürecini etkiliyor. Bölgede dönüşüme girmesi gereken binaların yüzde 80'i hisseli tapulu olduğu için sağlıklı bir süreç işlemiyor.

İSKAN YOKSA EV DE YOK!

İstanbul'un birçok ilçesinde buna benzer durumlar yaşanıyor. Örneğin 2+1 120 metrekare evi olan ancak 25 hissesi olan hak sahibine inşa edildiği dönemde ruhsat alınmayan ve dolayısıyla da iskana sahip olmayan bu tip yapılarda daire değil arsa veya hisseli tapu veriliyor.

ARSA TAPUSU OLANLAR DİKKAT!

Arsa tapulu hak sahibinin hisselerinin karşılığında kentsel dönüşüm sonrasında kendisine düşen payın ne kadar olacağını dikkatli bir şekilde araştırması gerekiyor. Dönüşüm öncesinde hisse payına tekabül eden kısım kaç metrekareye denk gelirse gelsin çeşitli sebeplerden dolayı aynı oranda alamayabilir.

Örneğin, kendi hissesi 25 pay ise imar planlarında bir değişiklik olmadığı taktirde yine 25 hisse alır ancak metrekare olarak dönüşüm öncesi ile aynı oradanda alamayabilir.

Belediyelerin imar planlarında yaptıkları değişikliğin ise hisse paylarını etkileyeceğini unutmamak gerekiyor. Örneğin, hak sahibine ait 17 metrekarelik arsa payı, imar düzenlemesi sonucu 10 katlı binanın 5 kata düşmesi nedeniyle yarı yarıya azalabilir. İmar durumu nedeniyle, sahip olduğunuz 100 metrekarelik daire de 50 metrekareye inebilir.

 Kentsel dönüşüme Hisseli tapu engeli! Konutların çoğunun birden fazla sahibi var!

ORTAKLIK KURULABİLİR

Hak sahibi kentsel dönüşüm öncesinde tek başına bir taşınmazın tamamının sahibi iken dönüşüm sonrasında hissesi oranında bir taşınmazda üç, dört ya da daha fazla ortaklı paylı mülkiyet sahibi olabileceğinin altını çizen avukat Barış Özdemir, "Bu durumda hukukumuz gereğince her ortak kendi payı üzerinde tasarruf hakkına sahip olacağından maliklerin sürekli olarak değiştiği bir ortaklık içine girebilirler" dedi. 

Avukat Özdemir, hak sahiplerinin hisseleri karşılığında kentsel dönüşüm sonrasında kendisine düşen payın ne kadar olacağını dikkatli bir şekilde araştırmaları gerektiğine dikkat çekti.

Hisseli tapularda mal sahiplerinin arsada belirli oranda hissedar olduklarını söyleyen Özdemir, "Fiilen hisselerine karşılık geldiğini düşündükleri bağımsız bölümü kullansalar da tapularında yer alan bilgiler, bu hususları tam olarak karşılamamakta.

Dolayısıyla dönüşüm öncesinde mal sahiplerinin sahibi oldukları taşınmazların tam olarak karşılayacak şekilde tapu sicil belgesinde yazılı olmasını sağlamaları gerek. Bunun için de önce kendi aralarında anlaşması aksi taktirde hukuki yollara başvurarak kayıtları düzelttirmeleri gerek" diye konuştu.

HİSSELİ EVLERE TALEP ARTTI

Son dönemde konut fiyatlarındaki yükselişler sebebiyle vatandaş hisseli tapulu evlere de talep gösteriyor. Fiyatlar hisse oranına göre değişse de, kat mülkiyetli bir eve kıyasla daha ucuz olduğu için bu evler tüketicilerin ilgisini çekiyor.

Yükselene fiyatlardan dolayı ev sahibi olamayanlar ya da ileride kentsel dönüşüme girerse değerlenir diye düşünen yatırımcılar hisseli tapulu evleri satın alıyor. Uzmanlar ise bu tip mülklerin alım-satımında hukuki bir engel olmadığını, ama alıcı açısından ciddi riskler taşıdığını belirtiyor.

KİPTAŞ ve Şişli Belediyesi arasında kentsel dönüşüm protokolü! 24 proje alanında 407 bağımsız birim dönüştürülecek! 

2024’te gayrimenkul yatırımında ön plana çıkan bölgeler belli oldu! İşte en gözde emlak lokasyonları!

Kentsel dönüşüm hızlandı! Artık kiracılar ve mülk sahipleri ortak paydada buluşabiliyor!

Geri Dön