29 / 04 / 2024

Taşınmaz davalarında yetkili mahkeme hangisidir?

Taşınmaz davalarında yetkili mahkeme hangisidir?

Taşınmaz mallar ile ilgili problemlerin çözümü için tarafların hangi mahkemeye müracaat etmeleri gerekli? Taşınmaz davalarında yetkili mahkeme hangi mahkemedir? İşte gayrimenkul davalarında görevli olan mahkeme..



Taşınmaz davalarında yetkili mahkeme hangisidir?

Taşınmaz mallar ile ilgili problemlerin çözümü için tarafların hangi mahkemeye müracaat etmeleri gerekli? Taşınmaz davalarında görevli mahkemeye ilişkin hükümler 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda yer alıyor.


Taşınmazın aynından doğan davalarda yetki..

Taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.


İrtifak haklarına ilişkin davalar, üzerinde irtifak hakkı kurulan taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır.


Bu davalar, birden fazla taşınmaza ilişkinse, taşınmazlardan birinin bulunduğu yerde, diğerleri hakkında da açılabilir.


Sigorta sözleşmelerinden doğan davalarda yetki..

Zarar sigortalarından doğan davalar, sigorta, bir taşınmaza veya niteliği gereği bir yerde sabit bulunması gereken yahut şart kılınan taşınıra ilişkinse, malın bulunduğu yerde; bir yerde sabit bulunması gerekmeyen veya şart kılınmayan bir taşınıra ilişkinse, rizikonun gerçekleştiği yerde de açılabilir.


Can sigortalarında, sigorta ettirenin, sigortalının veya lehtarın leh veya aleyhine açılacak davalarda onların yerleşim yeri mahkemesi kesin yetkilidir. Bu hüküm deniz sigortalarından doğan davalarda uygulanmaz.


Bu Kanun ve diğer kanunlarda basit yargılama usulü hakkında hüküm bulunmayan hâllerde, yazılı yargılama usulüne ilişkin hükümler uygulanır.


Paylaştırma ve ortaklığın giderilmesi için satış yapılması gereken hâllerde, hâkim satış için bir memur görevlendirir. Taşınır ve taşınmaz malların satışı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre yapılır.


Ayrıca, Kat Mülkiyeti Kanunu Uygulamalarından doğacak her türlü anlaşmazlık Sulh Hukuk Mahkemelerinde çözümleniyor.



Çekişmesiz yargı nedir?


Geri Dön