28 / 04 / 2024

Veraset ilamında yetkili mahkeme hangisidir?

Veraset ilamında yetkili mahkeme hangisidir?

Mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset ilamı, kanunen başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, veriliyor. Peki, veraset ilamında yetkili mahkeme hangisidir? Veraset ilamı nasıl alınır?



Veraset ilamında yetkili mahkeme hangisidir?

Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde alınması gerekli olan belgeler arasında yer alıyor. Bu belge,  bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması ile mirasın kaldığı kişilerin kimler olduğunu gösteriyor.


Mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset ilamı, kanunen başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, veriliyor. Peki, veraset ilamında yetkili mahkeme hangisidir?

 

Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir.

 

Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir. Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.


Veraset ilamı, mirasçılara sulh hukuk mahkemeleri veya noterler tarafından verilen mirasçı olduklarını gösteren belge olarak ifade ediliyor. Veraset ilamı için mirasçı bizzat veya avukatı vasıtasıyla başvuru yapabiliyor. Kanun burada noterler ve mahkemeler arasında bir ayrım yapmıyor. Kişi her iki kurumdan birine başvuru yapabiliyor. 


Yukarıda da belirttiğimiz gibi, veraset ilamında yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi'dir. Mahkemeye bir dilekçe ile başvuru bulunabiliyor.


Veraset ilamı dilekçesi nasıl yazılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön