29 / 04 / 2024

Veraset ilamında ne yazar?

Veraset ilamında ne yazar?

Bir kimsenin vefatı (ölümü) halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması durumunda; bu mirasçıların kimler olduğunu gösteren belgeye veraset ilamı deniyor. Peki,veraset ilamında ne yazar?



Veraset ilamında ne yazar?

Bir kimsenin vefatı (ölümü) üzerine mevcut mal varlığının kanuni varislerine (mirasçılarına) intikal ediyor. Ölümle murisin malları bir bütün olarak, doğrudan doğruya ve kendiliğinden mirasçılarına geçiyor.  Miras bırakan bu kişiye muris, mirasçılarına varis, bu ikisi arasındaki münasebete de veraset deniyor. 


Veraset ilamı bir diğer adı ile mirasçılık belgesi ölen  kişinin mirasçılarını gösteren mahkeme kararı olarak karşımıza çıkıyor.  Mirasçılık belgesine ilişkin hüküm Türk Medeni Kanunun (TMK) 598 maddesinde yer veriliyor.


IV. Mirasçılık Belgesi

 Madde 598 - Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.

 

Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir.

 

Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.

 

Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.


Veraset ilamı, mirasçılara sulh hukuk mahkemeleri veya noterler tarafından verilen mirasçı olduklarını gösteren belge olarak ifade ediliyor. Veraset ilamı için mirasçı bizzat veya avukatı vasıtasıyla başvuru yapabiliyor. Kanun burada noterler ve mahkemeler arasında bir ayrım yapmıyor. Kişi her iki kurumdan birine başvuru yapabiliyor. Peki, veraset ilamında ne yazar?



Veraset ilamının içeriği!

Veraset ilamında ölenin terekesinin, mirasçılarına nasıl pay edileceği belirtiliyor. Veraset ilamında mirasçıların hakları pay ile gösterilir. Bu paylar ölenin terekesine bağlandığında mirasçının alacağı ortaya çıkıyor.


Miras taksim sözleşmesi nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön