Kent Haberleri

Tapu sahipleri dikkat! 30 gün içinde mutlaka bildirmeniz gerekiyor!

TBMM'de kabul edilen ve pek çok kişiyi de yakından ilgilendiren yeni düzenleme kapsamında artık tapu sahiplerinin 30 gün içinde turistik kiralama faaliyetleri için gerekli belgeleri ilgili bakanlığa bildirmesi gerekiyor. 

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kültür ve Turizm Bakanlığı uzun zamandır günlük, haftalık kiralanan evleri radarına almıştı ve sonunda söz konusu konut Meclise taşındı ve netliğe kavuştu. Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre  ev sahiplerinin bir takım sorumlulukları yerine getirmesi gerekli.

Aktarılan detaylara göre TBMM'de kabul edilen yeni düzenleme, milyonlarca tapu sahibini de oldukça yakından ilgilendiriyor. Artık, konut sahiplerinin 30 gün içerisinde turistik kiralama faaliyetleri için gerekli belgeleri ilgili bakanlığa bildirmesi gerekiyor. Aksi bir durumda idari para cezaları uygulanacağı belirtiliyor. 

İZİN BELGESİ ALMAK ZORUNLU

Söz konusu bu izin belgesi ilgili bakanlık tarafından veriliyor. Belge için tüm kat maliklerinin oy birliğiyle alınması gerekiyor. Belgelendirme işlemleri A grubu seyahat acenteleri aracılığıyla yapılıyor.

KİMLER İZİN BELGESİ ALABİLİR? 

Söz konusu kanun, yüksek nitelikli konutlar için izin belgesi düzenleme şartlarını aramadan izin belgesi alınabilmesine olanak sağlıyor.

İzinsiz kiralama yapan tapu sahiplerinin de 100 bin Türk Lirası idari para cezası ve 15 gün içerisinde izin belgesi alma zorunluluğu bulunuyor. Söz konusu bu sürenin sonunda da eğer belge alınmazsa 500 bin Türk Lirası para cezası veriliyor.

Aynı zamanda belgesiz olarak kiralama yapanlar, 3. kişilere kiralama yapanlar ve aracı hizmet sağlayıcılar da farklı bedellerde para cezaları ile karşılaşabilir.

1 YIL İÇERİSİNDE 4 KEREDEN FAZLA KİRAYA VERİLEMEYECEK

Paylaşılan detaylara göre 1 sene içerisinde aynı evi 4 kereden fazla kiraya verenin 1 milyon Türk Lirası para cezası ödemesi gerekirken, gerekli tüm bilgilerin 30 gün içerisinde bildirilmemesi, eksik bildirilmesi ya da yanıltıcı bilgi verilmesi gibi durumlarda 50 bin Türk Lirası para cezası uygulanacak. Ayrıca tüm bunlar dışında turizm payı belgesinin sunulmaması ve yanıltıcı tanıtım da para cezalarıyla cezalandırılacak. Sözleşmeye aykırı teslim ve ödeme iadesi yapmama halinde de para cezaları verilmesi öngörülenler arasında. 

 

Ev alamadın, peki komşu... O da pahalı!

Çinli marka açıkladı: 8 Temmuz sabahı 341 bin TL birden zamlanacak! Son 4 gün

Ortalama konut fiyatı/asgari ücret çarpanı 15,9 yıla çıktı!