Vergi

Tapu sahipleri dikkat! Ay sonuna kadar ödemeniz gerekli!

Emlak vergisinin 2. taksitinin bu ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Fakat kimi durumlarda vergiden muaf olmak da mümkün. İşte hem ev hem de işyeri sahipleri için muafiyet şartları...taksitinin bu ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor

Emlak vergisinin 2. taksitinin bu ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Fakat kimi durumlarda vergiden muaf olmak da mümkün. 

Normal şartlarda mülklerin emlak vergi değeri, her yıl yeniden değerleme oranı dikkate alınarak artırılıyor. Dört senede bir defa da takdir komisyonları değerleme yapıp ilan ediyor. 2022 yılı için takdir komisyonları mülklerin (arsa değerlerini) belirleyerek ilan etti. Bu sene, belirlenen yeni değerler üzerinden emlak vergileri ödeniyor. 

Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık bugünkü yazısında emlak vergisini kaleme aldı. Yazısında gelecek üç senede (2023, 2024 ve 2025) ise 2022 emlak değerinin üzerine, (yeniden değerleme oranı dikkate alınarak) otomatik olarak mülklerin yeni değeri (vergi matrahı) belirleneğini yazan Ahmet Karabıyık, emlak vergisinin ilk taksiti için mayıs sonuna kadar süre tanınmışken, “kasım ayı sonuna kadar da” ikinci taksitinin ödenmesinin gerektiğini belirtti. Süresinde ödenmeyen taksitler için (21 Temmuz 2022'den itibaren) aylık yüzde 2.5 oranında gecikme zammı da uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’na (EVK) göre; vergiden muaf olanlar da bulunuyor.

İşte hem ev hem de işyeri sahipleri için muafiyet şartları...

KONUTLARDA EMLAK VERGİSİ MUAFİYET KOŞULLARI

- Konutlarda muafiyet için aranan ilk koşul; mülk sahibinin brüt 200 metrekareyi aşmayan tek bir konuta sahip olması. Tek konuta sahip olan vatandaşların; ücret, kira, faiz gibi gelir elde etmesi de muafiyeti engelliyor. Emekli maaşı dışında bir gelire sahip olmayan emekliler de muafiyetten faydalanabiliyor. Özetle; emekli, ev kadını ve işsizler brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için’ muafiyetten faydalanabiliyor.

- 2021 yılı içinde, 53 bin TL'ye kadar mevduat faizi, repo benzeri (menkul sermaye iradı) gelir elde edilmişse, 2022 için emlak vergisi avantajı da yine devam ediyor.

- Şehit yakınları ve gaziler de tek eve uygulanan emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor. Ayrıca engelliler, ‘gelir elde etmiş olsalar da ‘tek konutları için emlak vergisi muafiyetinden (sıfır oranlı emlak vergisi avantajından) faydalanabiliyor. 

- Muafiyetten faydalanmak için mülkün kayıtlı olduğu belediyeye başvurularak form doldurulması gerekli. Belediyeye başvuru yapan vatandaşlardan belediyelerin ayrıca bir belge istememesi de gerekli. Başvuru esnasında belediyeye verilen beyan ve taahhüt vergi avantajından yararlanmak için yeterli oluyor.

İŞ YERİNDE EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ NASIL UYGULANIYOR? 

- 2017'den itibaren; organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde bulunan binalar daimi bina vergisi muafiyetine tâbi oldu. Bu işyerleri için emlak vergisi ödeme yükümlülüğü yok.

- Muafiyet kapsamına giren iş yerlerinin sahipleri işletmeler, söz konusu mülklerini eğer kiraya verirlerse muafiyetten faydalanamıyor.

EVİNİZ TAPUDA İŞYERİ GÖRÜNÜRSE NE OLUYOR?

Fiilen ‘konut’ şeklinde kullanılmasına rağmen tapu kaydında ‘işyeri’ olarak görünen mülkler de olabiliyor. Tapuda iş yeri olarak kayıtlı olmasına rağmen fiilen konut olarak kullanılan taşınmazlarda iki kat fazla emlak vergisi ödenmiş oluyor. Böylesi bir durumda; mülk sahiplerinin yüksek oranlı (işyeri) emlak vergisi ödemek yerine ilgili belediyeye başvurarak, fiilen konut olarak kullanılan mülkler için düşük oranlı (konut) emlak vergisi de ödeyebilir.

Konut edinme yoluyla vatandaşlık kazanma süreci Meclis'te!

Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi'nde geri sayım başladı! Gayrimenkul sektörü 7 Kasım'da buluşacak! 

Konut aramaları satılıktan kiralığa döndü!