27 / 04 / 2024

Tapu sahiplerine son 15 gün uyarısı: Cezası var!

Tapu sahiplerine son 15 gün uyarısı: Cezası var!

Milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren gelir vergisi beyanname verme süresi 15 gün sonra dolacak. İşte tapu sahiplerini yakından ilgilendiren gelir vergisi ile ilgili detaylar...



Milyonlarca tapu sahibini oldukça ilgilendiren gelir vergisi beyanname verme süresinin dolmasına artık sayılı günler kaldı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre söz konusu ödemelerde süre 1 Nisan 2024 tarihinde doluyor. Peki bu ay kimler beyanname verecek, beyannameden muaf olanlar kimler? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) bilgilerinden yaptığı derlemelere göre milyonlarca tapu sahibini oldukça yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci 1 Mart 2024 tarihinde resmen başladı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bu sene GİB, "kira bildirim formu" ile kiracıları da sürece dahil etti. Kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesi'ne abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle söz konusu bu sisteme giriş yapıp ilgili forma ulaşabiliyorlar, ayrıca bunun dışında e-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere erişim sağlayabiliyorlar.

Tapu sahiplerine son 15 gün uyarısı: Cezası var!

2023 yılında konuttan yıllık 21 bin Türk Lirası, iş yerinden 150 bin Türk Lirası'nın üzerinde kira geliri elde eden tapu sahipleri gelir vergisi ödeyecek. Söz konusu beyannameler, 1 Mart-1 Nisan (31 Mart'ın hafta sonuna gelmesi sebebiyle) tarihleri arasında verilebilecek.

Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi 'gibgovtr' internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini" doldurabilecek ve Dijital Vergi Dairesi'nden hazır beyana ulaşılabilecek. 2023 yılı içinde senelik 21 bin Türk Lirası ve altında mesken kira geliri elde edenler ise gelir vergisi ödemeyecek. 2024 yılı için ise gelir vergisi istisnası 33 bin Türk Lirası şeklinde açıkladı.

Verilen detaylara göre ticari, zirai ya da mesleki kazancını beyan etmek zorunda olan vatandaşlar yıllık 21 bin Türk Lirası'nın üzerinde konut kira geliri elde edenler, ayrı ayrı ya da beraber elde ettiği ücret, menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradıyla diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2023 yılı için belirlenen 550 bin Türk Lirası'nı aşanlar, kira gelirini süresinde beyan etmeyen ya da eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak.

Ayrıca yurt dışında yaşayan vatandaşlar Türkiye'de elde etmiş oldukları kazanç ve iratları bakımından dar mükellef kapsamında vergilendiriliyor. Elektronik ortamda verilmesi zorunlu olan söz konusu bu beyannamelerin süresinde verilmemesi durumunda da özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk edilmemesi halinde verginin bir katı vergi ceza uygulanacak.

Dijital Vergi Dairesi'nden (dijitalgibgovtr) ya da mobil uygulamadan 02.00-23.45 saatlerinde anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yolu ile, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ve PTT şubelerinden ödenmesi mümkün.

Tahakkuk eden vergilerin birinci taksiti damga vergisiyle 1 Nisan 2024 tarihine kadar ikinci taksiti de31 Temmuz tarihine kadar ödenebilecek.

 

ŞOK Markette 20 Mart'ta seçili ürünlerde indirim! ŞOK'ta bu Çarşamba Samsung çamaşır makinesinde indirim var!

Mart 2024 konut kredisi faizleri sil baştan! 1 milyonluk kredinin hem geri ödemesi hem de aylık taksitleri ne kadar?

Krediyle konut almak hayal mi oluyor? 


Geri Dön