Sektörel

Tapu Takas Sistemi nasıl işliyor? Gayrimenkul alıp satacaklar dikkat! 

Takasbank tarafından geliştirilen Tapu Takas Sistemi gayrimenkul alım satımı işlemlerinde güvenli bir ortam oluşturuyor. Peki Tapu Takas Sistemi nasıl işliyor? İşte ayrıntılar...

Takasbank ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında im­zalanan protokol kapsamında Takasbank tarafından gelişti­rilen Tapu Takas Sistemi’ne in­ternet sitesi, mobil uygulama ve e-Devlet aracılığıyla erişim sağlanabiliyor. Takasbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Dr. Yunus Arıncı, gayrimenkul alım satımında alıcı ile satıcı­nın karşı karşıya kalabileceği nakit taşı­ma riski, hırsızlık, dolandırıcılık, sahte para gibi olumsuzlukları önlemek için Takasbank tarafın­dan geliştirilen Tapu Takas Siste­mi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Dr. Yunus Arıncı, 2015 senesinden iti­baren Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü iş birliği ile yürüttükleri ve yalnızca kamu faydasını ön planda tutarak sundukları Tapu Takas hizmetinin, Türkiye'deki lk güvenli Ödeme Sistemi ol­ma özelliği taşıdığının altını çizdi. 

İŞLEMLER DAKİKALAR İÇİNDE YAPILIYOR 

Sistemin işleyiş esasları ile ilgili de bilgiler veren Arıncı, sistem üzerinden çoklu alıcı ve çoklu satıcı seçeneği ile işlem yapıla­bildiğini, işlemlerin Türk Lira­sı cinsinden, her adımda alıcı ve satıcı taraflara SMS ve e-pos­ta yoluyla bildirimde bulunarak gerçekleştirildiğinin altını çizdi. 

Arıncı, söz konusu açıklamasında "Tescil işleminin Tapu Müdürlüğü’nde yapılmasıyla beraber satış bedeli satı­cının hesabına dakikalar içeri­sinde geçiriliyor, eğer işlem sa­at 17.15 sonrasında gerçekleşirse satış bedeli bir sonraki iş günü satıcı hesabına geçiyor. Tescil işleminin gerçekleşmemesi halinde ise taraflar iptal işle­mini başlatabiliyor ve onayları sonrasında iptal süreci bitiriliyor" ifadelerini kullandı. 

Arıncı, satış bede­linin bir kısmının vadeli ya da farklı ödeme araçlarıyla gerçek­leştirilmiş olması olasılığının da dikkate alındığına ve Tapu Takas için tarafların an­laştığı kadar tutarın işleme konu olabileceğine dikkat çekti. 

E-DEVLET ÜZERİNDEN ERİŞİLEBİLİYOR 

Tapu Takas hizmetinin Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Türksat’ın desteğiyle beraber 22 Aralık 2022 tarihinden itibaren, 65 milyonu aşkın kullanıcısı olan e-Devlet kapısı üzerinden de erişilebilir hale gelmesiyle çok daha geniş kitlelere güvenilir iş­lem yapma imkanı sunulduğuna vurgu yapan Takasbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Dr. Yunus Arıncı, Tapu Takas iş­lem adedi ve işlem hacimlerine ilişkin de şu bilgileri verdi:

"2022 sene sonundan itibaren sistem üze­rinden toplamda 1,7 milyar Türk Lirası değerinde 257 işlem yapılırken bu işlemlerden 142 tanesi e-Devlet kapısı aracılığıy­la yapıldı. Sistemin hayata geçirildiği ilk günden bu yana ise 657 işlemde 3,1 milyar Türk Lirası iş­lem hacmi gerçekleşti."

Sistem üzerinden yabancı uyruklu gerçek kişilerin de iş­lem gerçekleştirebildiğinin altını çizen Arıncı, "Tapu Takas internet sitemizde İngilizce’ye ilave ola­rak Arapça, Farsça ve Rusça dil seçenekleri de var. Sistem üzerinden yabancı uyruklu ki­şiler kimlik numaraları ve/ve­ya vergi kimlik numaralarıyla iş­lemlerini yapabiliyorlar" dedi. 

Arıncı, sistemin alıcı ve satıcı tarafla­ra sağladığı fırsatlarla ilgili bloke çek veya noter masraf­ları olmadan daha az maliyetle, basit ve kullanıcı dostu ekran­lar sayesinde işlemlerin kolay­lıkla yapılabildiğine dikkat çekerek; vekalet ile Tapu Müdürlüğü’nde işlem gerçek­leştirilse dahi Tapu Takas’ta sa­tıcıya ait hesap tanımlanmasının zorunlu tutulduğunun ve ta­pu işleminin vekil tarafından yapılması durumunda da satış bedelinin yalnızca satıcı hesa­bına iletildiğinin altını çizdi. 

Altın güç kaybediyor! Yatırımcılar güncel altın fiyatlarını araştırıyor! İşte 5 Kasım 2024 Salı altın fiyatları

Ziraat Bankası'ndan aylık 12 bin 689 TL’lik taksitlerle tam 2 milyon TL'lik konut kredisi müjdesi!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölge bölge deprem olma sıklıklarını açıkladı: En kısa zaman Sakarya Çukuru ve Bingöl'de!