Genel

Tapu ve tapu masrafına dair bilinmeyenler! 100 metrekare evin tapu masrafı ne kadar?

Tapu masrafı, hem alım yapan hem de satış yapan kişilerin merak ettiği bir konudur. Peki tapu harcı, tapu masrafı nedir? İşte detaylar!

TAPU HARCI YÜZDE KAÇ ALINIR?

Tapu harcı veyahut tapu masrafı olarak ifade edilen bu terim, iş yeri, konut, tarla, arsa, arazi ve bunun gibi tüm gayrimenkul unsurları içine alan tapuda beyan edilen satış tutarının yüzde 4'ü oranında hesaplanır ve devlete ödenen harç türüne verilen isime karşılık gelmektedir.

İşte tapu ve tapu masrafına dair merak edilen diğer detaylar…

100 METREKARE EVİN TAPU MASRAFI NE KADAR?

Tapu masrafı hem alıcı hem de satıcının yükümlülüğündedir. Ortaya çıkan miktarı hem satıcı hem de alıcı karşılayarak toplamda yüzde 4'lük bir kısım ödeme yapılıyor. Tapu harcı hesaplama 2021 yılında bu şekilde gerçekleştirilebiliyor. Örnek verirsek; 100 bin TL beyanı bulunan gayrimenkul için satış işlemi esnasında 2 bin TL alıcıdan ve 2 bin TL de satıcıdan harç ücreti alınıyordu. Anlaşılacağı üzere Tapu alım satım harcı, tapuda işlem yapılacak olan gayrimenkul ile ilgili beyan edilen alım ya da satım tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. Yani tapuda 100 bin TL satış tutarı beyan edilen bir gayrimenkulün 2 bin TL alıcının, 2 bin TL de satıcının sorumluluğunda olacak şekilde 4 bin TL tapu harcı tahsil edilmektedir.

2023 YILI TAPU HARÇLARI NE KADAR OLACAK?

2023 yılında tapu harcı ücretlerinin ne kadar yüksek olacağı, ne kadar olacağı bu konu hakkında açıklama yapan Gayrimenkul Uzmanı Songül Gültekin şu ifadeleri kullandı;

“Ülkemizde emlak ücretlerinin daire fiyatı üzerinden hesaplandığı bilinmektedir. Bu hesaplamalar da satıcı ya da alıcılar tarafından sunulan mülklerin alış ve satış fiyatlarını etkilemektedir. Burada bedelin yüzde 2'sini mülk sahibi, yüzde 2'sini de alıcısı ödemektedir ve mülkiyet aidatı yüzde 4 oranını buluyor.

Kanun Hükmünde Kararname'nin yürürlüğe girmesi ile rayiç değer esas alınmıyorsa, taşınmaz satışlarında değerlendirme zorunluluğu yeni yılda resmen yürürlüğe girecek. Bu doğrultuda; 1 milyon TL'lik daire için tapu harcı 45 bin TL’yi bulacak.”

Cumhurbaşkanı az önce duyurdu! Nakit ihtiyacı tarih oluyor! Emeklilere 30 bin TL ödeme müjdesi! İşte detaylar!

Askerlik ve doğum borçlanması ne kadar? 2023 Askerlik ve doğum borçlanması ne kadar olacak?

Promosyonda son nokta! Aralık ayı promosyonu için yeni anlaşma imzalandı! Promosyon 27 bin TL’ye yükseldi!