Tapuda aleniyet nedir?
Tapuda aleniyetlik ilkesi, mahkemelerde bir hakkın tapu siciline şerh edilmesi veya edilmemesi gibi kararların seyrini etkileyebilecek role sahiptir. Peki tapuda aleniyet nedir, detayları...
Tapuda aleniyet nedir?
Tapuda aleniyetlik ilkesi, tapunun ilgililerine açık olduğuna işaret eder. Türk Medeni Kanunu'na göre, ilgili her kimse tapu sicilini inceleme hakkına sahiptir. Böylece, ilgili kimse tapu sicilindeki kayıtları bilir ve aksini iddia edemez.
Tapuda aleniyet, mahkemelerde bir hakkın tapu siciline şerh edilmesi veya edilmemesi gibi kararların seyrini değiştirebilecek role sahiptir.
Tapuda aleniyet nedir?
Türk Medeni Kanunu'nun 1020. maddesinde aleniyetlik ilkesi ele alınmıştır;
"Tapu sicili herkese açıktır. İlgisini inanılır kılan herkes, tapu kütüğündeki ilgili sayfanın ve belgelerin tapu memuru önünde kendisine gösterilmesini veya bunların örneklerinin verilmesini isteyebilir.
Kimse tapu sicilindeki bir kaydı bilmediğini ileri süremez."
Tapunun ilgilisi olabilecek kimseler, tapu sahibi, mirasçıları, yetkili vekilleri ve avukatlarıdır. Bu kimseler tapu kütüğünü inceleyebilir, ancak feri unsurlar (mal sahipleri sicili, hacizler sicili, alacaklılar sicili gibi) ile ilgili incelemenin memur tarafından yapılması gerekir.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com