Tapuda birleştirme işlemi!
Tapuda birleştirme işlemi tapu sicilinde ayrı kayıtlı ve birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir parsel halini alabilmesi için yapılıyor. Bu işleme Tevhid İşlemi de deniyor...
Tapuda birleştirme işlemi nedir?
Tapuda birleştirme işlemi; tapu sicilinde ayrı kayıtlı ve birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir parsel halini alabilmesi için yapılıyor. Bu işleme Tapuda Tevhid İşlemi de deniyor.
Tapuda birleştirme işleminde aynı yada değişik kişilere ait taşınmaz malların birleştirilmesi de mümkün oluyor.
Tapuda birleştirme işlemi yapılacak taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatlarının alınması zorunlu bir uygulamadır.
Birleştirilecek taşınmaz mallar üzerindeki haklar ve mükellefiyetler, yeni oluşan taşınmazlara geçer. Yurtdışında yerleşik olarak yaşayan kişilerin de tapu birleştirme talepleri Türkiye'de yerleşikmiş gibi yerine getiriliyor.
Tapuda birleştirme işlemi için istenen belgeler!
1. Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,
2. Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,
3. Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.
4. Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranır.
Tapuda birleştirme işleminin masrafı!
1. Birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı Binde 9.9 oranında harç tahsil edilir. Birleştirme harcı birleştirilecek parsellerin işlemden önceki değerleri üzerinden ayrı ayrı hesaplanır.
2. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre her yevmiye numarası için bir adet döner sermaye ücreti alınır. Bunda birleşen parsel sayısının önemi yoktur.
Tapuda irtifak hakkı!
Tapu değişimi için gerekli belgeler!
Tapuya ipotek koyma!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com