Tapuda tevhit nedir?
Aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için yapılabildiği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de tapu birleştirme işlemi yapılabiliyor. Peki, tapuda tevhit nedir?
Tapuda tevhit nedir?
Tevhit işlemi; tapu kütüğünde ayrı ayrı birden çok taşınmaz malın birleştirilmesi anlamına geliyor. Söz konusu işlem, aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için yapılabildiği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de yapılabiliyor. Tevhit işlemi kapsamında birleştirilecek taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması gerekiyor.
Tapu tevhit (birleştirilmesi) işlemi, aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için yapılabileceği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de yapılabiliyor.
Birleştirme işlemleri için verilen hizmet karşılığında söz konusu gayrimenkuller için kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı tevhit harcını ödenmesi gerekiyor. Tapunun birleştirilmesi işlemi için ödenmesi gereken harç ifraz olan parselin tevhit işlemi olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanıyor. İfraz işleminin yapıldığı gayrimenkullerin ilgili belediye tarafından bildirilen Emlak beyan değerinden az olmaması gerekiyor. Buna göre beyan edilecek değerleri üzerinden binde 11,38 oranında tapu ifraz harcı tahsil ediliyor.
Tapu bölünme işleminin gerçekleşebilmesi için tevhit işlemine konu olan gayrimenkullerin üzerinde rehin, irtifak hakkı veya şerh varsa bunların da hak sahipleri tarafından alınması gerekiyor.
Tapuda tevhit işleminin tapuya tescili..
Kadastro müdürlüğü tarafından düzenlenen tescil bildirimleri, tapu sicil müdürlüğüne gönderildikten sonra tapu sicil müdürlüğü tarafından tescil işlemi yapılabiliyor. Birleştirilen parsele ait kütük sayfaları kapatılıyor. Bu işlem için ''Sayfa No'' sütunu sol üst köşeden sağa çapraz, ''Mülkiyet'' sütununda ki maliklerden sonra gelen ilk boş satır ya da yatay olmak üzere kırmızı kalemle ve çift çizgi ile çizilir. Beyanlar sütununda kapatılma nedeni yine kırmızı kalemle açıklanıyor işlemle ilgili tarih ve yevmiye numarası yazılıyor.
Tapuda tevhit harcı ne kadar?
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com