Emlak Terimleri

Tapuda haciz olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Gayrimenkul alım satım sürecinde olan kimseler tapunun üzerinde haciz olup olmadığını sorgulamak istiyor. Peki, siz de "Tapuda haciz olduğunu nasıl öğrenebilirim?" soruyorsanız işte yanıtı...Haciz, devletin, bireye ait bir alacağı veya bir kamu alacağını tahsil etmek amacıyla, borçlunun maddi değeri olan bazı mallarına el koyması ve bazı durumlarda borçlunun bu mallarda tasarruf yetkisini kısıtlaması işlemine deniyor

Tapu satış sürecinde, taşınmazın hacizli olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Haciz, devletin, bireye ait bir alacağı veya bir kamu alacağını tahsil etmek amacıyla, borçlunun maddi değeri olan bazı mallarına el koyması ve bazı durumlarda borçlunun bu mallarda tasarruf yetkisini kısıtlaması işlemine deniyor.

Borçluların borcunu ödememesi halinde alacaklı, haczolunan mal taşınır ise hacizden itibaren altı ay, taşınmaz ise hacizden itibaren bir yıl içinde satılmasını isteyebiliyor.

Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı taşınır hükmünde oluyor. Her alacaklı mensup olduğu derece namına satış talebinde bulunabilir.  Hacizleri evvelki dereceden artacak bedeller için muteber olan alacaklılardan her biri dahi mensup olduğu derece namına satış isteyebilir.

Tapu satın almak üzereyseniz ve "Tapuda haciz olduğunu nasıl öğrenebilirim?"   diye soruyorsanız işte yanıtı...

TAPUDA HACİZ OLDUĞUNU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Gayrimenkul üzerinde haciz sorgulaması tapu sahipleri tarafından yapılıyor. Gayrimenkul sahibi kişi, internet yoluyla ya da ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine giderek ilgili belgeyi talep edebilmektedir. 

İnternetten sorgulama yapmak için ise e-devlet uygulamasına girmek yeterlidir.

Ancak tapu sahibi olmayan kişiler tek başına tapu haciz sorgulaması yapamıyor. Ancak taşınmaz sahibi ile birlikte sorgulama işleminde bulunabiliyor.

Tapu satış işlemlerinde DASK zorunlu mu?

Tapuda evin değerinin az gösterilmesi cezası nedir?

Daire alırken iskan masrafını kim öder?