Emlak Terimleri

Tapunun üzerinde haciz var mı?

Bir gayrimenkul satın almak isteyen vatandaşların araştırmaları gereken konular arasında haciz de yer alıyor. Peki, tapunun üzerinde haciz var mı? Nasıl ve nereden bakılır? Tapunun üzerinde haciz olup olmadığına mutlaka bakılması gerekiyor

Tapu alım satım aşamasında olan vatandaşların dikkat etmeleri gereken hususlardan biri de haciz oluyor. Tapunun üzerinde haciz olup olmadığına mutlaka bakılması gerekiyor.

Haciz, devletin, bireye ait bir alacağı veya bir kamu alacağını tahsil etmek amacıyla, borçlunun maddi değeri olan bazı mallarına el koyması ve bazı durumlarda borçlunun bu mallarda tasarruf yetkisini kısıtlaması işlemine deniyor.

TAPUYA HACİZ NASIL KONUR?

Haciz işlemleri, İcra ve İflas Kanunu'na göre uygulanıyor. Yasal olarak alacaklılar, borcunu tahsil etmek için borçluya karşı haciz işlemleri başlatabiliyor. Peki, tapunun üzerinde haciz var mı? Tapu haciz sorgulama nasıl yapılır?

Alacaklıların istemi üzerine İcra Müdürü, borçluya ait olan veya olmayan taşınmaz mallara haciz koyabiliyor. Taşınmaz mallara konulan hacizler, tapuya da şerh edilebiliyor.
 

Alacaklı, haczolunan mal taşınır ise hacizden itibaren altı ay, taşınmaz ise hacizden itibaren bir yıl içinde satılmasını isteyebiliyor.

Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı taşınır hükmünde oluyor. Her alacaklı mensup olduğu derece namına satış talebinde bulunabilir.  Hacizleri evvelki dereceden artacak bedeller için muteber olan alacaklılardan her biri dahi mensup olduğu derece namına satış isteyebilir.

HACİZLİ TAPU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Hacizli tapu sorgulama işlemi; taşınmazın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğüne müracaat edilerek yapılabiliyor. Ayrıca, turkiye.gov.tr adresinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Bilgileri ile sorgulama yapmak mümkün.

Tapu randevusu nasıl alınır 2022? Tapu randevu alma adımları

Tapu masrafları 2022 ne kadar? Tapu harcı hesaplama örnekleri

Tapu Kadastro teknik belge harçları 2022!