Tapuda kat mülkiyeti!
Tapuda kat mülkiyeti, tamamlanmış bir yapının bağımsız bölümleri üzerindeki mülkiyet durumudur. Kat mülkiyeti nasıl alınır? Kat mülkiyeti olmayan daire satın alınır mı?sorularının cevapları haberimizde bulabilirsiniz..
Tapuda kat mülkiyeti
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kat mülkiyeti; amamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o taşınmaz malın maliki veya ortak malikleri tarafından bağımsız mülkiyet hakları kurulabilir. Kat mülkiyeti, söz konusu durumda arsa payı ve ana taşınmaz maldaki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet türüdür.
Tapuda kat mülkiyetini daha iyi anlamak için bunu bir örnekla açıklayalım. Diyelim ki imarlı bir arsa üzerine o arsanın imar durumuna uygun bir inşaat projesi yaptırılıyor ve ilgili belediyece onaylatılıyor. Yapı onaylı imarlı durumuna göre bitiriliyo ve ilgili belediyeye iskan raporu almak için müracaat ediliyor. Belediyenin ilgili birimi inşaatı yerinde inceler resimlerini çeker, projeye uygun yapılmış ise iskan belgesini verir ve bu belge ile tapu dairesinden kat mülkiyetine geçilmiş oluyor. Kat mülkiyeti kısaca imar mevzuatına uygun yapılmış yapılara veriliyor.
Peki kat mülkiyeti olmayan daire satın alınır mı?
Kat irtifakı olup ta kat mülkiyeti olmayan daire satın aldığınızda sadece dairenizin kat irtifakından kat mülkiyetine geçişinde bir miktar masraf ödemeniz gerekir. Bunun dışında kat mülkiyetsiz ve kat irtifaksız daire satın almanız uzmanlarca önerilmiyor.
Kat mülkiyeti kütüğü nedir?
Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler!
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com