27 / 04 / 2024

Tapuda satış işlemleri nasıl yapılır?

Tapuda satış işlemleri nasıl yapılır?

Gayrimenkul alım satım işlemleri, taşınmazların yer aldığı tapu dairesinde yapılıyor. Peki, tapuda satış işlemleri nasıl yapılır? Tapuda satış işlemleri için gerekli olan belgeler nelerdir? İşte yanıtı..



Tapuda satış işlemleri nasıl yapılır?

Gayrimenkul alım satım işlemleri, taşınmazların yer aldığı tapu dairesinde yapılıyor. İşlemlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için alıcının ve satıcının dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.


Öncelikle alıcının satın almak istediği taşınmazı ve sahibi araştırması, yaptığı araştırma sonucunda kesin karar vermesinde fayda bulunuyor.


Aksi takdirde araştırılmadan alım satım işleminin yapılması, birtakım problemlere neden olabiliyor. Aynı şekilde, satıcının da alıcı hakkında birtakım bilgilere sahip olmasında fayda var.


Örneğin, alıcı taşınmazı alacak güce sahip mi, tapuda sorun yaşanacak herhangir bir kısıtlaması var mı, gibi sorulara yanıt bulunması faydalı olacaktır.


Tarafların yaptığı araştırmalar neticesinde taşınmaz devir işlemine karar verilirse, istenen belgeler ile birlikte tapu dairesine başvurulması gerekiyor.


Ayrıca, tapuda yapılan alım satıma karşılık harç miktarının da ödenmesi gerekiyor.


Gerekli belgeler:

1. Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,


2. Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)

Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları


3. Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,


Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge


4. Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış 

emlak beyan değerini gösteren belge.


5. Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi


Tapu harcı:

2014 yılında açıklanan harç bilgilerine göre tapu harcı alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Uygulamada, alıcı satıcının da harç bedelini ödeyerek bunu ödeyeceği satış bedelinden düşebiliyor. Tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor.


Örneğin tapudaki satış bedeli 100 bin TL olan bir taşınmaz için alıcının da satıcının da ayrı ayrı 2 bin TL ödemesi gerekiyor.



Faizsiz konut kredisinde tapu harcı muafiyeti!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön