Milli emlak satış işlemleri nasıl yapılır?
Milli emlak, devlete ait olan taşınır ve taşınmaz malların tümü olarak ifade ediliyor.peki milli emlak satış işlemleri nasıl yapılır?İşte milli emlak satış işlemleri..
Milli emlak satış işlemleri nasıl yapılır?
Mülkiyeti devir borcu doğuran işlemlerin başında gelen satış, bir sözleşme sonucu meydana geliyor.Devlet, görevlerini yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu taşınır ve taşınmazları, özel şahıslar gibi satın alma suretiyle elde edebiliyor. Ancak satış işlemlerinde devlet, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinden farklı bir kurala tabi tutuluyor.
Milli emlakın satışına dair kanunda birçok düzenleme bulunuyor.Satış konusu genel olarak, 11.01.2011 tarihli ve 6098 sayılı Borçlar Kanununda düzenleniyor.
Devlet kamu hizmetlerinin görülmesi için mal satın almak istediğinde bu işlemin hukuken geçerli olabilmesi, kanunun hükümlerine uygun hareket etmesi gerekiyor
Devletin istediği kişilerden istediği şekilde istediği zaman mal satın alması söz konusu olamıyor.Devletin satın alma yolu ile mal elde etmesinde gerçek ya da özel hukuk tüzel kişisinin de rızası oluyor,zorlamayla satış işlemi gerçekleştirilemiyor.
Genel Hükümlere Göre Yapılan Satış İhalelerine katılacakların;Yasal yerleşim yeri sahibi olmaları,Tebligat için Türkiye'de adres göstermeleri,Gerçek kişilerce T.C. kimlik numarasını, tüzel kişilerce ise vergi kimlik numarasını bildirmeleri,İlanda belirtilen geçici teminat miktarını yatırmış olmaları,İşin gereğine göre defterdarlık veya malmüdürlüğünce tespit edilecek diğer belgeleri vermeleri,Özel hukuk tüzel kişilerce yukarıda belirtilen şartlardan ayrı olarak, idare merkezlerinin bulunduğu yer mahkemesinden veya siciline kayıtlı bulunduğu ticaret veya sanayi odasından yahut benzeri meslekî kuruluştan, ihalenin yapıldığı yıl içinde alınmış sicil kayıt belgesi ile tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile tam yetkili olduklarını gösterir noterlikçe tasdik edilmiş imza sirkülerini veya vekâletnameyi, kamu tüzel kişilerinin ise; yukarıdaki (b), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen şartlardan ayrı olarak tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile yetkili olduğunu belirtir belgeyi vermeleri gerekiyor.
2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre satış açık usülle gerçekleştiriliyor.
Kanunun 1 inci maddesinde yazılı işlerden, tahmin edilen bedeli her yıl Genel Bütçe Kanunu ile tespit edilecek tutarı geçmeyen ihaleler açık teklif usulüyle yapılabiliyor.
Emlak satın alma dilekçesi!
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com