23 / 12 / 2024

Tapuda satış ve ipotek işlemleri!

Tapuda satış ve ipotek işlemleri!

Taşınmazların satışı tapu dairelerinde gerçekleşiyor.Tapu işlemleri arasında tapuya şerh konabiliyor. Tapu ipotek işlemleri için gerekli belgeler neler? Peki, tapuda satış ve ipotek işlemleri neler?



Tapuda satış ve ipotek işlemleri!


Tapuda gerçekleşen satış işlemleri, alıcıya ve satıcıya borç ve hak yükleyen bir sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Alıcının taşınmazın bedelini ödemesine karşılık, satıcı da malın mülkiyetini alıcıya bırakmış oluyor.


Gayrimenkul alımlarında tapu ipotek işlemleri için satış evrakları ile birlikte ipotek evrakları da tapuya götürülerek aynı anda başvuru yapılması gerekiyor.


İpotekli evin satışı..


Bir konut alırken, öncelikle konutun tapudaki durumuna bakmak gerekiyor. Eğer alacağınız ev üzerinde ipotek varsa böyle bir durumda yapmanız gereken evin üzerindeki ipoteği kaldırmak. Bunun için eski ev sahibinin bankaya olan borcunu kapamanız yeterli oluyor. Eğer borcu kapamak için peşin paranız yoksa, farklı bir bankadan kredi çekme şansınız da bulunuyor.



Eğer ipoteği kabul edecekseniz ipotek alacaklısından borç miktarı, faizi ve tüm masrafları öğrenerek gayrimenkulü satın almanız sizin için daha iyi olacaktır. İpotekli bir gayrimenkulü satın alırken, ipotek borcunun kesin ve güncel miktarını öğrenmek ve bu bedelin satıcının size önerdiği satış bedelinden düşürülmesi gerekiyor



Tapuda ipotek işlemleri için gerekli evraklar şöyledir:

 

1. Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,

2. Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)

Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları

3. Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,

Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge

4. Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış emlak beyan değerini gösteren belge.

5. Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi

6. Banka tarafından hazırlanan ipotek evrakları. (Talepname, harç muafiyet yazısı, resmi senet örnekleri, şartname, tapuda işlem yapmak için krediyi veren bankaya ait yetki belgesi, ipotek için gelecek olan kişiye ait kimlik (vekil ise; vekaletname ve fotoğraf) vs.

7. Daha önce kaldırılması gereken satıcıya ait bir ipotek var ise; satıcının kredi kullandığı bankaca yazılmış ipotek fek talebi, imza sirküleri ve yetki belgeleri

 

Tapuda ipotek işlemlerinin mali yönü;

 

1. Taşınmaz malların satış işlemlerinde, satış bedeli üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı binde 16,5 oranında tapu harcı tahsil edilir. (Harca esas bedel;  ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olamaz. Eğer satış bedeli, belediyece hesaplanan emlak beyan değerinden az ise; satış değeri ve harca esas değer ayrı ayrı bildirilir, harçlar beyan değeri üzerinden hesaplanır, satış değeri tapu üzerine ayrıca yazdırılır)

2. Döner Sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre döner sermaye ücreti alınır.

3. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.

4. Banka kredili işlemlerde, tapudan verilecek ipotek resmi senet örnekleri için suret harcı 

5. satış ve ipotek işlemi ayrı ayrı yapılıyorsa ipotek işlemi için döner sermaye ücreti



Tapuda isim tashihi nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön