22 / 11 / 2024
fuzul

TRT Satış ve Kiralama İşlemleri Yönetmeliği yürürlüğe girdi

TRT Satış ve Kiralama İşlemleri Yönetmeliği yürürlüğe girdi

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Satış ve Kiralama İşlemleri Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi




Yönetmelik, TRT'ye ait program ve program materyalleri, taşınır ve taşınmazlar ile hizmetlerin satışına ve kiraya verilmesine ilişkin usul ve esasları belirliyor.

Yönetmelik, "milletler arası yayın birlikleri ile üyeleri arasındaki program mübadelesinde, barter yoluyla yapılacak satışlarda, gerekçesi ve uygulanacak satış kuralları belirtilmek kaydıyla, niteliği gereği ihale edilmesinin mümkün olmayacağına veya ihaleye çıkılmasında yarar olmayacağına Yönetim Kurulunca karar verilen diğer işlerde, kamu kurum ve kuruluşları ile bağlı ortaklığı niteliğindeki kuruluşlara, kanunları uyarınca belirledikleri
fiyatlar üzerinden yapılması zorunlu satışlarda, reklam sürelerinin tarifeye bağlı satış işlemlerinde, üçüncü kişilerle işbirliği yapılarak üretilen ve münhasıran kuruma ait olmayan mal ve hizmetlerin satışı ve kiralanmasında" uygulanmayacak.

Satış ve kiraya verme işlemleri ile ilgili ihale yetkilileri ve yetki limitleri, Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek. Değer takdir komisyonları, ihale yetkilisi tarafından belirlenen en az üç veya daha fazla tek sayıda kişiden oluşacak.

Yönetmelik kapsamında yapılacak ihalelerde, pazarlık usulü, ilan yoluyla kapalı teklif alma usulü ve belli istekliler arasında kapalı teklif usulü uygulanacak.

Kurum tarafından üretilen teknik teçhizat niteliğindeki malzemeler ile görsel ve işitsel materyallerin satışı kurumca belirlenen bedel tarifeleri üzerinden yapılacak.

Kamu İhale Kanunu ve diğer kanunlardaki hükümler gereğince, geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan veya örgütlü suçlardan veyahut kendi ülkesinde ya da yabancı bir ülkede kamu görevlilerine rüşvet verme suçundan dolayı hükümlü bulunanlar, ilgili mercilerce hileli iflas ettiğine karar verilenler, ihalelere katılamayacak.

İhalelere ayrıca şu kişi ve kuruluşların katılması yasak olacak:

"Kurumun ihale yetkilisi kişileri ile bu yetkiye sahip kurullarda görevli kişiler, kurumun ihale konusu işle ilgili her türlü ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olanlar, bu kişilerin
eşleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları ile evlatlıkları ve evlat edinenleri, ortakları ile şirketleri (bu kişilerin yönetim kurullarında görevli bulunmadıkları veya sermayesinin yüzde 10'undan fazlasına sahip olmadıkları anonim şirketler hariç), kurum bünyesinde bulunan veya kurum ile ilgili her ne amaçla kurulmuş olursa olsun vakıf, dernek, birlik, sandık gibi kuruluşlar ile bu kuruluşların ortak oldukları şirketler,
İhale konusu işin danışmanlık hizmetlerini yapan yükleniciler ile bunların ortaklık ve yönetim ilişkisi olan şirketleri ile bu şirketlerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketler."

Bu yasaklara rağmen ihaleye katılan istekliler ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilecek. Ayrıca, bu durumun tekliflerin değerlendirmesi aşamasında tespit edilememesi nedeniyle bunlardan biri üzerine ihale yapılmışsa, teminatı gelir kaydedilerek ihale iptal edilecek.

-KANTİN VE BÜFELERİN KİRALANMASI
Kurumun merkez ve taşra teşkilatının idari binaları ve sosyal tesislerinde ya da eğitim ve dinlenme tesislerinde bulunan büfe, kantin ve çay ocağı ile yapım-yayınla ilgili stüdyo gibi yerler, bu yönetmelikte belirtilen ihale usulleri dışında ihaleye çıkılmasında yarar veya gereklilik bulunmadığına ihale yetkilisince karar verilmek ve uygulanacak kurallar belirtilmek kaydıyla kiraya verilebilecek.

Kiraya verilecek veya satılacak program ve program materyali ile yayına ilişkin hakların devir bedeli, program ve yayının türü, süresi, piyasa rayici ve piyasanın durumu gibi konular da göz önüne alınarak, Kurum tarafından belirlenecek.

Kuruma sipariş edilen programlarda fiyat tespiti, ilgili birim tarafından oluşturulan üç veya beş kişilik komisyonca belirlenecek ve yetki limitlerine göre onaylanmak suretiyle kesinleşecek.

Program veya program materyalleri ile yapım ve yayına ilişkin her türlü hakların kiralanması ya da satışına ilişkin hazırlanacak sözleşmeler, yetki limitlerine göre imzalanacak.

Kurum, programlarının veya program materyali ile yapım ve yayına ilişkin her türlü hakların kiralanması ve satışını kendi yapabileceği gibi üçüncü şahıslara da yaptırabilecek.

Yönetmelikle, 26 Aralık 1991'de yayımlanan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Alım, Satım ve İhale Yönetmeliği ile 19 Haziran 1997'de yayımlanan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Radyo ve Televizyon Programları ve Program Materyali Kiralanma ve Kiraya Verilmesi, Alım ve Satımı Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce başlatılmış iş ve işlemler, yürürlükten kaldırılan yönetmeliklerin hükümlerine göre sonuçlandırılacak.
AA


Geri Dön