Emlak Terimleri

Tapuda taksim işlemleri!

Tapuda paylaşma işlemi olarak bilinen taksim işlemleri, paydaş sayısına ve pay oranına göre bölünerek yapılıyor. Tapuda taksim işlemleri nasıl gerçekleşiyor? Taksim işlemi için hangi belgeler gerekli?

Tapuda taksim işlemleri!

Taksim (paylaşma), tapudaki kayıtlı gayrimenkuller üzerinde bulunan ortaklığın sona erdirilmesi amacıyla her hissedara en azından bir mal düşecek şekilde paylaştırılması işlemi olarak ifade ediliyor.


Paylaşım, taşınmaz mal adedi paydaş sayısına ve pay oranına bölünebildiği takdirde yapılabiliyor. 


Taksim (Paylaşma) işlemi için gerekli belgeler:

- Taraflara ve varsa temsilcilerine ait kimlik belgesi

- 1'er adet fotoğraf

- Vekaletname, vasi kararı gibi işlemde temsil var ise temsile ilişkin belge

- Taşınmazın bulunduğu Belediyeden alınan emlak beyan değerini gösteren belge

- Var olması halinde istenen işletme konu taşınmaza ait tapu senedi

- Paylı mülkiyete dönüşmemiş  taşınmaz mallarda mirasçılar arasında noterce düzenlenmiş fotoğraflı miras taksim sözleşmesi

- Encümen kararı ve değişiklik dosyası


Taksimin şartları

* Paylaşılan taşınmaz malların değerlerinin eşit olması şart değildir. Arada fark varsa bu farkın bedeli ödenerek denklik sağlanıyor.

* Fark için ödenen bedelin peşin ödenmesi şart değildir. Peşin ödenmediğinde kanuni ipotek uygulanabiliyor.

* Taşınmaz sayısı paydaş sayısına denk gelmiyor veya hissedarlar arasında  anlaşma sağlanamıyorsa bir taşınmaz mal parçalara ayrılarak paylaşım yapılabiliyor.

* Ayrı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların paylaşımı için ise taşınmaz malların bulunduğu herhangi bir tapu sicil müdürlüğüne başvurarak işlem yaptırılabiliyor.


Taksimde tapu harcı

Tapu Harcı 1: İlgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilerek değeri üzerinden, Terekeye dahil taşınmaz malların kanuni ve atanmış mirasçılar arasında aynen veya ifrazen yapılacak taksiminde binde 19,8 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


Tapu Harcı 2: İlgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değeri üzerinden, İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde binde 9,9 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


Tapu Harcı 3: İlgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değeri üzerinden binde 9,9 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


Tapu Harcı 4: Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında aynen veya ifrazen taksiminde ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beya edilecek değeri üzerinden binde 3,96 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


Döner Sermaye: Döner Sermaye İşletmesinde her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.


Diğer Vergiler: Var olması halnde taşınmaz malın veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.


Taksim resmi senedi..

BİR TARAFTAN : ........... (Ad-Soyad, Vergi Numarası:........) 

DİĞER TARAFTAN : ........... (Ad-Soyad, Vergi Numarası:........) 


Aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır. 


Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, .... Köyü/Mahallesi ..... ada, .... parsel numaralı 500 metrekare yüz ölçümündeki “arsa” vasıflı taşınmaz mal ile ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 490 metrekare yüz ölçümündeki “kagir ev ve arsası” vasıflı taşınmaz mal, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 900 metrekare yüz ölçümündeki “bağ ve ev” vasıflı taşınmaz mal, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 41.115 metrekare yüz ölçümündeki “tarla” vasıflı taşınmaz malların 1/2 hissesi ..........., 3/12 hissesi ........, 1/12'şer hissesi ......., ....... ve .......... adına kayıtlı iken; bu kez, bunlardan ........ ve ....... ın müştereken Ceyhan Noterliğinden vermiş oldukları 19.9.1995 tarih ve 4357 sayılı vekaletnameleri ile..........ı vekil tayin ettiklerinden, .......... kendisi adına bizzat ve müvekkilleri adına vekaleten, ........ ve ....... ise bizzat işleme katılarak aralarında yapmış oldukları rızai taksim neticesinde ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 500 metrekare yüz ölçümündeki “arsa” vasıflı taşınmaz mal............'a,  ....Köyü/Mahallesi ..... ada, ....parsel numaralı 490 m2 yüz ölçümündeki “kagir ev ve arsası” vasıflı taşınmaz mal ............a, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 900 m2 yüz ölçümündeki “bağ ve ev” vasıflı taşınmaz mal ..........a, ....Köyü/Mahallesi .....ada, ....parsel numaralı 41.115 m2 yüz ölçümündeki “tarla” vasıflı taşınmaz mal ise ½ şer hisselerle ......... ve ..........a isabet edecek şekilde taksim ettiklerini ve bu taksim akdinin tapuya tescilini talep ettiklerini ifade ve beyandan sonra; taraflar devamla, taşınmaz malın geçmiş zamana ait emlak vergisinin ödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumlu olduklarının, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre taraflarca bildirilen bu değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi hâlde aradaki farkın Vergi Usul Kanunu‟na göre taraflardan kusur cezası ve gecikme faizi ile birlikte cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından kendilerine bildirildiğini karşılıklı ifade ve beyan ettiler.



Taksim resmi senedi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com